Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jorma Tenovuo

Epäsopiva ammuttavaksi? Birdlife Suomi vaatii allin metsästyksen kieltämistä.Jorma Tenovuo

Epäsopiva ammuttavaksi? Birdlife Suomi vaatii allin metsästyksen kieltämistä.

Tämä riistalintu on nyt uhanalainen: "Metsästyksestä pakko luopua"

7.6.2012 12.41

Sammeli Heikkinen

Alli ja pilkkasiipi määritellään nyt maailmanlaajuisesti uhanalaisiksi lintulajeiksi, kertoo Birdlife Suomi. Torstaina julkaistun maailmanlaajuisesti uhanalaisten lintujen päivityksen mukaan pilkkasiipi on nyt erittäin uhanalainen ja riistalintu alli vaarantunut.

Aiemmin molemmat vesilintulajit luokiteltiin elinvoimaisiksi, mutta molemmat lajit ovat vähentyneet rajusti erityisesti Itämerellä.

Suomessa tavattavista linnuista maailmanlaajuisesti uhanalaisiksi on aiemmin luokiteltu vain Suomessa harvinaiset allihaahka, kiljuhanhi, kiljukotka ja kultasirkku.

Pilkkasiipiä sen sijaan pesii Suomen saaristossa ja Lapissa edelleen 10 000 paria, vaikka pesimäkanta onkin pienentynyt. Alli taas on Suomenlahdella runsaslukuinen muuttolintu, jota saa myös metsästää.

"Maailmanlaajuisesti uhanalaisen lajin metsästystä ei voi pitää kestävänä. Allin metsästyksestä on pakko luopua”, Birdlifen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa kommentoi.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n asteikolla vaarantunut laji on sellainen, joka on vaarassa hävitä luonnosta keskipitkällä aikavälillä. Erittäin uhanalainen laji taas on suuressa vaarassa hävitä luonnosta lähiaikoina.

alli  pilkkasiipi 
Viite