Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Waimea Bay.
Kaatopaikka 2016? Japanin tsunamin viemät jätteet päätyvät Havaijin rannoille tulevina vuosina.Lasse Leipola

Kaatopaikka 2016? Japanin tsunamin viemät jätteet päätyvät Havaijin rannoille tulevina vuosina.

Tänne päätyvät Japanin tsunamin viemät autot ja talot

11.4.2011 15.13

Lasse Leipola

Maaliskuun alussa Japania koetelleen maanjäristyksen aiheuttama tsunami huuhtoi tuhansia tonneja tavaraa mereen. Havaijin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, minne tämä massiivinen määrä jätettä päätyy.

Nikolai Maximenkon ja Jan Hafnerin mukaan jätteeltä menee kolme vuotta Tyynenmeren ylittämiseen, minkä jälkeen osa siitä saavuttaa Kalifornian rannikon. Tuona aikana jäte hajoaa vähitellen pienemmiksi kappaleiksi.

Rannikoilla suurinta vahinkoa aiheutuu Havaijilla, jonka rannoille ja koralliriutoille jätteiden odotetaan saapuvan ensin vuonna 2013 ja suuremmissa määrin vuonna 2016.

Suurin osa jätteestä päätyy niin sanottuun Tyynenmeren jätepyörteeseen, jossa on jo ennestään valtava määrä mereen heitettyä jätettä.

Maximenko ja Hafner perustavat arvionsa tietoihin merivirroista ja poijuilla tehtyihin kokeisiin. Maximenko on pitkään tutkinut jätteiden liikkeitä valtamerissä. Hänen mukaansa kuuluisan Tyynenmeren jätepyörteen lisäksi vastaavia pyörteitä, joihin jätteet kertyvät, on myös muissa valtamerissä.

Tasan kuukausi sitten iskenyt tsunami aiheutti mittavia vahinkoja Japanin koillisrannikolla. Kuolleita tai kadonneita on yhteensä lähes 30 000. Lisäksi tsunami aiheutti onnettomuuden Fukushiman ydinvoimalassa, jossa tilanne on edelleen vakava.

Aiheesta annetusta tiedotteesta löytyy kartta ja animaatio jätteen leviämisestä.

meri  jätteet 
Viite