Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ehdokkaat.
Ehdokkaat. Vihreiden seuraava puheenjohtaja on tässä kuvassa, mutta kuka heistä se on?

Ehdokkaat. Vihreiden seuraava puheenjohtaja on tässä kuvassa, mutta kuka heistä se on?

Tässä on vihreiden uusi puheenjohtaja

13.5.2011 9.34

Sammeli Heikkinen

Vihreä Lanka esittelee vihreiden puheenjohtajaehdokkaat.

Jo huomenna ehdokasnelikko lähtee kiertämään Suomea. Paneelikeskustelujen sarja alkaa Jyväskylästä ja päättyy torstaina Helsinkiin. Tarkemmat tiedot löydät täältä.

Ensi viikolla alkavassa jäsenäänestyksessä on tarjolla neljä erilaista vaihtoehtoa rakentamaan puolueelle uutta alkua.

Omaa suosikkiasi voit äänestää Vihreän Langan verkkokyselyssä.

***

Kohti laajempaa kannatuspohjaa

Mika Flöjtin vihreät olisi vahva ympäristöpuolue ja uskottava yleispuolue, koko maan kansanliike, jonka perusarvo on tasa-arvo. Kaikkia kunnioitetaan, ketään ei jätetä.

Seuraavissa vaaleissa Flöjtin vetämät vihreät saavat vähintään 15 edustajaa, mieluummin lähempänä 20:ta.

”Sanotaan entisenä jääkiekkoilijana että 20, kun se oli oma pelinumero ja siten mukava luku.”

Miten aiot kääntää vihreiden kannatuksen nousuun maakunnissa?

”Kiertämällä. Olen helposti lähestyttävä enkä pelkää välimatkoja, kun olen Pohjois-Suomessa asuvana niihin tottunut. Kaupunkien lisäksi kiertäisin maakuntakeskuksissa syrjäkyliä myöten. Vihreyttä tulee laventaa reippaasti myös kaupunkikeskusten ulkopuolelle. Erävihreyttä ja maaseutuvihreyttä on enemmän kuin uskotaankaan.”

Miksi liityit vihreisiin?

”Puolueeseen liittyminen virallisesti oli vain jatkoa sille, mitä olen aina sydämessäni kantanut. Olen aina ollut lappilainen vihreä.”

***

Pari piirua vasemmalle

Outi Alanko-Kahiluodon vihreiden politiikan painopiste olisi tuloerojen kaventamisessa ja köyhyyden poistamisessa; Sosiaalinen oikeudenmukaisuus tuodaan vihreän politiikan keskiöön terävästi toteutetun ympäristöpolitiikan rinnalle.

Alanko-Kahiluodon vihreät saavat seuraavissa eduskuntavaaleissa menetetyt paikat takaisin eli noin 15 edustajaa.

Miten aiot kääntää vihreiden kannatuksen nousuun maakunnissa?

”Vihreiden on tehtävä sellaista politiikkaa, joka vähentää alueiden eriarvoistumista. Lisätään työpaikkoja haja-asutusalueilla etenkin panostamalla kestävään energiantuotantoon. Toisaalta uudistetaan sosiaali- ja terveyspalveluita niin, että laadukkaat hyvinvointipalvelut ovat kaikkien suomalaisten ulottuvilla.”

Miksi liityit vihreisiin?

”Varmasti siksi, että vihreät asettaa ympäristön ja luonnon suojelemisen etusijalle. Toisaalta minuun teki vaikutuksen myös se, miten vihreät analysoivat työn muutosta yhteiskunnassa. Vihreät ei ole eturyhmäpuolue vaan ajaa myös pätkätyöläisten ja tulevien sukupolvien etua.”

***

Piirun verran oikealle

Ville Niinistön vihreille olennaisinta olisi kristallinkirkas visio. Niinistön puolue tarjoaa reilun, kestävän sekä sosiaalisesti tasa-arvoisen ja onnellisen yhteiskunnan.

Niinistön vetämät vihreät voivat saada eduskuntavaaleissa 20 edustajaa, ainakin jos vaalijärjestelmä saadaan uudistettua.

”Jos puheenjohtajat saisivat päättää, paikkoja tulisi täytettyä varmaan yli 200... Olennaisempaa on, että puolueella on selvät vihreisiin arvoihin perustuvat linjaukset. Ihmiset sitten päättävät ketä äänestävät.”

Miten aiot kääntää vihreiden kannatuksen nousuun maakunnissa?

”Tärkeintä on, että kestävän tulevaisuuden visio avautuu ihmisille niin, että vihreät haluaa tehdä ihmisten elämästä ja vihreiden valintojen tekemisestä helpompaa siellä, missä ihmiset haluavat asua. Työnteko eri puolilla Suomea on mahdollista vihreän talouden työpaikkojen ja perustulon avulla. Tärkeiksi tavoitteiksi pitää palauttaa lähipalvelut ja ihmisten vaikutusmahdollisuudet päätöksentekoon.”

Miksi liityit vihreisiin?

”Koska vihreät on aina ollut yhteiskuntaa uudistava voima eikä vain puolue, joka siirtää pilkun paikkaa. Ihmisoikeudet ja jokaisen ihmisarvo sekä se, että luonnolla on sinällään ihmisestä riippumaton arvo, ovat minulle tärkeitä asioita.”

***

Kokemuksen voimalla eteenpäin

Anni Sinnemäen vihreille kaksi asiaa olisivat ylitse muiden. Toisaalta luonnonsuojelu ja kestävä talous, toisaalta eriarvoisuuden purkaminen, joka on Sinnemäen mukaan seuraavan neljän vuoden aikana suomalaisen yhteiskunnan suurin haaste.

Sinnemäen vetämät vihreät menestyvät seuraavissa eduskuntavaaleissa näitä vaaleja paremmin.

”Uutta nousua pitää rakentaa huolella, meidän on saatava takaisin niiden ihmisten luottamus, joka menetettiin näissä vaaleissa.”

Miten aiot kääntää vihreiden kannatuksen nousuun maakunnissa?

”Läsnäololla, tehdään rauhassa ja kunnolla töitä sen eteen, että kestävään talouteen ja eriarvoisuuden purkamiseen löydetään juuri tietylle alueelle sopivat tavat.”

Miksi liityit vihreisiin?

”Kun lähdin mukaan politiikkaan ja vihreisiin, peruskysymykset olivat oikeudenmukaisuus ja ympäristö. Vihreät oli ainoa puolue, joka otti nämä kysymykset vakavasti ja sovitti ne yhteen.”

vihreät 
Viite