Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tässä ovat Suomen todelliset kultakaivokset

7.2.2011 9.31

Saija Räsänen

Sijoittaminen kansallispuistoihin kannattaa, sillä puistojen vaikutus paikalliseen talouselämään on mittava. Viime vuonna kansallispuistoihin tehtiin lähes kaksi miljoonaa käyntiä, ja kävijöiden rahankäyttö tuotti puistojen lähialueille yhteensä 108,9 miljoonaa euroa. Hyöty oli siten noin seitsenkertainen verrattuna kuluihin.

Luvut käyvät ilmi Metsähallituksen julkaisemista vuoden 2010 tilastoista.

Jos laskelmiin otetaan mukaan käynnit valtion retkeilyalueilla ja neljällä muulla Metsähallituksen hoidossa olevalla luontokohteella, Käsivarsi-Kilpisjärvellä, Punkaharjulla, Hämeenkankaalla ja Sipoonkorvessa, kävijät toivat paikallistalouksiin lisää 143,5 miljoonaa euroa.

Työpaikkoina laskettuna vierailujen vaikutus oli 1 840 henkilötyövuotta.

Suuria talousvaikutuksia eivät selitä yksin korkeat käyntimäärät. Eniten rahaa virtasi paikallistalouteen niillä matkailualueilla, joissa kävijät viipyivät samassa paikassa pitkään ja joissa palvelujen tarjonta oli hyvä.

Kaikki kansallispuistojen hyödyt eivät kuitenkaan ole rahalla mitattavissa.

”Matkailupalveluiden saama taloushyöty ei ole kansallispuiston kokonaisarvo. Kansallispuiston kokonaishyötyihin kuuluvat esimerkiksi myös luontoarvot, ilmastonmuutoksen torjunta ja kansanterveys”, sanoo virkistyspalveluiden päällikkö Anneli Leivo Metsähallituksen luontopalveluista.

luonnonsuojelu  kansallispuistot 




Viite