Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suuret saappaat. Seuraava maatalousministeri pääsee tekemään suomalaisesta maataloudesta entistä vihreämpää.

Suuret saappaat. Seuraava maatalousministeri pääsee tekemään suomalaisesta maataloudesta entistä vihreämpää.

Tätä ministerisalkkua ei halua kukaan

27.5.2011 13.21

Jukka Vahti

Tulevassa hallituksessa on ainakin yksi ministerinsalkku, jota kukaan ei näytä haluavan.

Se kuuluu maa- ja metsätalousministerille, jonka pestistä povataan poikkeuksellisen vaikeaa alkavalla hallituskaudella. Salkku on perinteisesti kuulunut keskustalle, joka istuu nyt oppositiossa.

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta päätti keskiviikkona kannattaa maataloustukien sitomista viljelijöiden toteuttamiin päästövähennyksiin vuonna 2013 alkavalla tukikaudella. Ympäristön kannalta hyvän uudistuksen myyminen suomalaisviljelijöille tuskin nostaa tulevan ministerin kansansuosiota, eikä oppositiosta huutava keskusta tee hommasta ainakaan helpompaa.

Paikan on villeimmissä arvioissa arvailtu menevän jopa esimerkiksi EU-politiikan tuntevalle kokoomuksen Alexander Stubbille tai vihreille. Muita esillä olleita nimiä ovat olleet ainakin kokoomuksen Arto Satonen, Paula Risikko ja Ville Itälä.

Itälä kiisti olevansa käytettävissä tehtävään torstaina Yleisradion Ykkösaamussa.Samassa ohjelmassa nykyinen maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk) arvioi salkkunsa olevan uuden hallituksen vaikein.

Talouselämä-lehden artikkelissa viime viikolla paikkaa pedattiin ministeriön nykyiselle kansliapäällikölle Jarmo Vaittiselle, joka voisi hoitaa tehtävää sitoutumattomana ministerinä.

Suomessa on viimeksi ollut sitoutumaton maatalousministeri vuosina 1995–2002 keskustan ollessa oppositiossa.

Talouselämässä arvioitiin, että koska poliitikot eivät raskasta salkkua halua, tehtävään tarvitaan henkilö puolueiden ulkopuolelta. Vaittinen ampuu spekulaatiot alas omalta osaltaan.

”Ministerin tehtävät ovat poliitikon tehtäviä, ellei jokin aivan poikkeuksellinen kriisitilanne vallitse. Nyt ei sellaista tilannetta ole”, Vaittinen sanoo Vihreälle Langalle.

Ennen vaaleja huhuttiin maa- ja metsätalousministeriön eri osien jakamisesta työ- ja elinkeinoministeriön ja ympäristöministeriön kesken.

Maaseudun tulevaisuuden mukaan metsäasioiden siirtäminen MMM:stä elinkeinoministeriöön on noussut hallitusneuvotteluissa esille.

hallitusneuvottelut 
Viite