Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Animalia

kanat
Mikä on törkeää? Rikosoikeuden professorin Terttu Utriaisen mukaan teko ei välttämättä olisi törkeä, vaikka se kohdistuisi tuhansiin kanoihin.Animalia

Mikä on törkeää? Rikosoikeuden professorin Terttu Utriaisen mukaan teko ei välttämättä olisi törkeä, vaikka se kohdistuisi tuhansiin kanoihin.

Törkeän eläinsuojelurikoksen määritelmä on liirunlaarumia

5.7.2010 11.15

Saija Räsänen

Törkeän eläinsuojelurikoksen tuntomerkit täyttyisivät käytännössä äärimmäisen harvoin, jos rikoksen tuntomerkeiksi tulisivat eläinsuojelulain uudistuksessa erityisen julma tekotapa, teon kohdistuminen huomattavan suureen määrään eläimiä ja huomattavan taloudellisen hyödyn tavoittelu. Asiasta kertovat muun muassa Aamulehti ja Yle.

Aamulehden mukaan törkeän eläinsuojelurikoksen tuntomerkit ovat liian monitulkintaisia ja kriteerit liian korkeita. Siksi rikosnimikkeen lisääminen lakiin tuskin helpottaisi eläinsuojelurikoksiin puuttumista tai koventaisi eläinten kaltoin kohtelusta saatuja tuomioita.

Lapin yliopiston rikosoikeuden professorin Terttu Utriaisen mukaan lainuudistukseen sisältyvä teon arviointi kokonaisuutena vesittäisi usein rikoksen tuomitsemisen törkeänä. Jos kokonaisuutta ei pidettäisi törkeänä, ei auttaisi, vaikka jokin kolmesta tunnuspiirteestä täyttyisikin.

"Vaikka teko kohdistuisi esimerkiksi tuhansiin kanoihin, sen tuomitsemisen törkeäksi voisi estää se, ettei tekotapaa tulkittäisi esityisen julmaksi", Utriainen sanoo. 

Ongelmana nykyisessä eläintensuojelun käytännössä Utriainen pitää muun muassa sitä, että eläinten oloja valvovat usein kunnan eläinlääkärit. Jääviyspulma syntyy, kun kunnaneläinlääkäri joutuu valvomaan omia asiakkaitaan, siis työnantajiaan ja palkanmaksajiaan.

Myös eläintenpitokieltoa on Utriaisen mukaan helppo kiertää. Jos yksi perheenjäsen saa eläintenpitokiellon, voi toinen perheenjäsen ottaa eläimet nimiinsä.

Eläintensuojelu kaipaa Utriaisen mielestä asennemuutosta.

"Rikosoikeuksille on annettava se viesti, että toisten julma kohtelu on väärin, olipa sitten kyse eläimistä tai ihmisistä", Utriainen sanoo.

 

 

 

 

 

eläintensuojelu 
Viite