Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Pilviä taivaalla.
Sankkeneva taivas. Ilmakehässä on nyt jopa 392 miljoonasosaa hiilidioksidia. SXC

Sankkeneva taivas. Ilmakehässä on nyt jopa 392 miljoonasosaa hiilidioksidia.

Taantuma ei näy ilmakehässä

13.2.2009 12.13

Vihreä Lanka

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut uusiin ennätyslukemiin. Hiilidioksidia on ilmakehässä enemmän kuin 800 000 vuoteen. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tukholman yliopiston tutkijat kertoivat eilen, että Huippuvuorilta joulukuussa mitattu ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on nyt 392 miljoonasosaa. Luku on kasvanut vuoden aikana muutamalla yksiköllä.

Ennen teollistumista ilmakehässä oli maapalloa lämmittävää hiilidioksidia noin 280 miljoonasosaa.

Tutkija Kim Holmen sanoo, että kasvu on linjassa pitkän aikavälin trendin kanssa eikä esimerkiksi taantuma näy ilmakehässä. Hänen mukaansa luonnollisen vaihtelun vuoksi ihmisen aiheuttamia muutoksia on vaikea havaita yksittäisten vuosien lukemissa.

”Jos esimerkiksi Siperiassa olisi epätavallisen lämmin talvi, sen vaikutus peittäisi alleen kaikki ihmisten aiheuttamat vaikutukset”, Holmen sanoo.

Lämpimät talvet lisäävät maaperässä elävien hajottajabakteerien määrää ja aiheuttavat siten hiilidioksidipäästöjä.

Pohjoisen pallonpuoliskon hiilidioksidipitoisuudet ovat korkeimmillaan juuri ennen kevättä. Keväällä kasvien herääminen ja kasvaminen imee ilmakehästä hiilidioksidia. Vastaavasti pitoisuudet nousevat jälleen syksyllä, kun monet kasvit pudottavat lehtensä tai kuolevat.

ilmasto 
Viite