Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila / Vihreät

Outi Alanko-Kahiluoto.
Valuutta verolle! Outi Alanko-Kahiluoto toivoo, että Tobinin vero ottaisi tuulta alleen. Tiina Jutila / Vihreät

Valuutta verolle! Outi Alanko-Kahiluoto toivoo, että Tobinin vero ottaisi tuulta alleen.

Taantuma raottaa ovea Tobinin verolle

5.5.2009 10.29

Lasse Leipola

Eduskunnan Attac-ryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluto (vihr) on jättämässä eduskunnalle aloitetta, jolla vaaditaan toimia kansainvälisen valuutanvaihtoveron, eli niin sanotun Tobinin veron aikaansaamiseksi.

Tobinin vero on hyvin pieni valuutanvaihtoon kohdistuva vero, jonka uskotaan ehkäisevän talouden ylikuumentumista. Taantuma ja rahoitusmarkkinoiden kriisi on tehnyt pitkään kehitellystä verosta ajankohtaisen.

”Rahoitusmarkkinoiden sääntely on ollut viime aikoina vahvasti esillä. Tobinin vero on pisimmälle kehitelty vaihtoehto”, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Hän muistuttaa, että veron tavoitteena ei ole estää rahan liikkumista, vaan lisätä läpinäkyvyyttä ja kerätä varoja muun muassa valvonnan lisäämiseksi.

Toimenpidealoitteen on allekirjoittanut noin kuusikymmentä kansanedustajaa, muun muassa kaikki vihreät ja vasemmistoliittolaiset sekä joukko demareita ja kristillisdemokraatteja.

”Muista hallituspuolueista nimiä ei ole vielä kerätty, mutta esimerkiksi Kepan vaalikoneeseen annettujen vastausten perusteella ainakin moni kokoomuslainen, muun muassa valtiovarainministeri Jyrki Katainen, kannattaa valuutanvaihtoveroa”, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Aloitteessa ehdotettaan, että hallitus järjestään kansainvälisen kokouksen veron aikaansaamiseksi. Lisäksi toivotaan, että Suomessa otetaan mallia Ranskasta ja Belgiasta, joiden nykyiset lainsäädännöt mahdollistavat Tobinin veron käyttöönoton heti, kun se EU:n puolesta on mahdollista.

Aloite esitellään tänään tiistaina kello 11.30 eduskunnan kansalaisinfossa. Paikalla aloitetta kommentoimassa kansanedustajat Pentti Tiusanen (vas) ja Erkki Tuomioja (sd), Mikko Sauli Suomen Attacista sekä valtiosihteeri Velipekka Nummikoski valtiovarainministeriöstä.
Viite