Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Taantuma, talvi ja kohut leikkasivat terän suomalaisten ilmastohuolelta

11.11.2010 15.10

Lasse Leipola

Taloushuolet, kylmä talvi ja ilmastotiedettä koskeneet kohut ovat vaikuttaneet suomalaisten ilmastoasenteisiin, arvioi Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

Tiede-lehdessä tiistaina julkaistun tutkimuksen mukaan ilmastonmuutosta pitää todellisena ja vakavana uhkana 76 prosenttia kansalaisista, kun vielä vuonna 2007 luku oli 87 prosenttia.

Taalas huomauttaa, että luku on kuitenkin edelleen varsin korkea.

”Vuoden aikana on käyty kampanjaa ilmastotiedettä vastaan. Tietomurron kohteeksi joutuneen Itä-Anglian yliopiston toimista ei kuitenkaan löytynyt riippumattomissa selvityksissä mitään moitittavaa”, Taalas sanoo ja muistuttaa, ettei myöskään IPCC:n toiminnasta löytynyt väärinkäytöksiä.

”Loppuraportissa oli ainoastaan se yksi Himalajan jäätiköiden sulamista koskeva virhe.”

Ihmisten asenteisiin on Taalaksen arvion mukaan vaikuttanut myös heikentynyt taloustilanne sekä kylmä talvi. Hänen mukaansa ihmisten mielipiteillä on merkitystä myös ilmastoneuvotteluissa.

”Demokratiassa on helpompi vaikuttaa asioihin, joista kansa on huolissaan”, Taalas sanoo.

Hänen mukaansa Meksikon Cancúnissa pidettävistä ilmastoneuvotteluista on tulossa välikokous.

”Edessä ei ole ihan toivoton tilanne. Kiina on tehnyt kunnianhimoiset suunnitelmat. Niiden toteutuminen tosin riippuu Yhdysvaltojen tekemistä vähennyksistä, mutta ainakin heillä on hyvät suunnitelmat takataskussa.”

ilmastoneuvottelut  ilmastonmuutos 




Viite