Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Aurinko laskee tehtaan taakse.
Vähemmän päästöjä. Synkkä talous uhkaa päästökauppaa. SXC

Vähemmän päästöjä. Synkkä talous uhkaa päästökauppaa.

Taantuma uhkaa päästökauppaa

16.12.2008 12.32

Vihreä Lanka

Teollisuustuotannon hiipuminen leikkaa päästöjä ja uhkaa vesittää EU:n päästökaupan. Yritysten on halvempi ostaa oikeuksia kuin investoida puhtaaseen teknologiaan. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

”Arviot tämän ja ensi vuoden päästöistä laskevat päivittäin, kun yhä useampi yritys ilmoittaa alasajoista ja leikkauksista tuotannossa”, sanoo päästökaupan asiantuntija Emmanuel Fages ranskalaispankki Société Généralesta.

Päästöoikeuksien kysynnän mukana laskee myös oikeuksien hinta, joka oli perjantaina noin 15 euroa. Vielä heinäkuussa hinta oli noin kaksinkertainen.

Asiantuntijoiden mukaan 30 euroa tonnilta on kriittinen raja, jonka ylittyessä yritykset lisäävät investointeja puhtaaseen teknologiaan.

Nyt päästöoikeuksien hinta uhkaa juuttua tärkeän rajan alapuolelle.

Société Générale arvioi, että päästöoikeuksien keskihinta olisi ensi vuonna noin 17 euroa tonnilta. Arvion mukaan hinta nousisi noin 20 euroon vuoteen 2012 mennessä, jolloin päästökaupan toinen vaihe päättyy.

Aiemmassa ennusteessa päästöoikeuksien arvioitiin maksavan ensi vuonna noin 26 euroa tonnilta, josta sen arvioitiin kiipeävän noin 37 euroon vuoteen 2012 mennessä.

päästökauppa  päästöoikeus 




Viite