Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Taas kritiikkiä MMM:lle – metsätuholaille ”ei löydy tutkimustiedosta perusteluja”

16.4.2013 0.01

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestö WWF tyrmää maa- ja metsätalousministeriössä valmistellun metsätuholain, jonka tavoitteena on estää muun muassa sieni- ja hyönteistuhoja rajoittamalla sitä, kuinka paljon metsässä saa olla kaadettuja puita.

Järjestö muistuttaa, että neljännes Suomen metsälajeista elää lahopuun varassa ja sadat lajit ovat uhanalaisia lahopuun vähäisyyden takia.

”Tarve lahopuun lisäämiseen on tuotu esiin monissa valtakunnallisissa ohjelmissa ja strategioissa. Tämä lakiesitys ei kuitenkaan mahdollista metsänomistajan omaehtoisia toimia lahopuun ja monimuotoisuuden lisäämiseksi metsissään”, sanoo metsäasiantuntija Panu Kunttu WWF:n tiedotteessa.

Eteläisen Suomen metsissä on lahopuuta keskimäärin kolme kuutiota hehtaarilla, kun luonnonmetsissä määrä on 20–120 kuutiota. Lakiluonnoksessa raja vedettäisiin kymmeneen kuutioon.

Ehdotuksen mukaan sallittu vahingoittuneiden havupuiden määrän yläraja, 10 kuutiometriä hehtaarilla, on voimassa olevaa lakia selvästi alhaisempi, mikä hankaloittaa lahopuun lisäämistä talousmetsissä. Määrän pienentämiseen ei löydy tutkimustiedosta perusteluja, vaan tiukennus näyttää pohjautuvan oletettuihin uhkiin.”

metsät 
Viite