Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hannu Huovila / TVO

OL3:n turbiinihalli.
Hitaasti etenevä. Olkiluodon kolmas ja Suomen viides ydinvoimala on jäänyt aikataulustaan jälkeen.Hannu Huovila / TVO

Hitaasti etenevä. Olkiluodon kolmas ja Suomen viides ydinvoimala on jäänyt aikataulustaan jälkeen.

Taisto Turunen: Ydinvoimasta ei päätetä vielä tänään

8.4.2010 9.29

Lasse Leipola

Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Taisto Turunen sanoo, ettei hallitus päätä uusista ydinvoimaluvista vielä tällä viikolla. Asiasta kertoo Uutispäivä Demari.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk) on odotettu tekevän esityksensä tänään, kun hallitus on yhdeltä koolla valtioneuvoston yleisistunnossa. Pekkarisen toive on, että hallituksen esitys valmistuisi ennen vappua.

Hallituksen on päätettävä kolmesta ydinvoimalasta. Teollisuuden Voima, Fortum ja Fennovoima haluavat kaikki rakentaa oman voimalansa. Teollisuuden Voimalla on jo kaksi voimalaa Olkiluodossa ja kolmas on rakenteilla. Fortumilla on kaksi voimalaa Loviisassa. Fennovoima sen sijaan on uusi yrittäjä alalla.

Demarin haastattelema Turunen muistuttaa, että hallitus arvioi hakijoita kolmella kriteerillä: sopivuus Suomen energiahuoltoon, ympäristönäkökohtien huomioiminen ja ydinjätteen loppusijoitus. Lisäksi sillä on käytössään Säteilyturvakeskuksen lausunnot, jotka ovat kaikkien hakijoiden kohdalla myönteiset.

”Näistä ei ole kuitenkaan sanottu laissa mitään absoluuttista, vaan se jää hallituksen harkinnan varaan”, Turunen sanoo.

Hän myös muistuttaa, ettei valtioneuvoston periaatepäätöksistä voi valittaa, vaan hakijoiden on tyydyttävä siihen, mitä hallitus päättää.

”On ajateltu, että tämä prosessi on niin laaja kuin se ikinä voi olla.”

ydinvoima 
Viite