Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tammi

Tammenlehti, kevät 2010.
Kovaa kamaa. Tammen kevätkatalogissa esitellään muun muassa Anne Kortelaisen kirja 1910-luvun kaupunkien itsenäisistä naisista.Tammi

Kovaa kamaa. Tammen kevätkatalogissa esitellään muun muassa Anne Kortelaisen kirja 1910-luvun kaupunkien itsenäisistä naisista.

Tammi on vaihtamassa kovat tietokirjat viihteeseen

25.11.2009 11.51

Lasse Leipola

Tammen kevään kirjoja esittelevä katalogi osoittaa, mihin suuntaan tietokirjojen kustantaminen Suomessa on menossa. Perinteisenä yhteiskunnallisten kirjojen julkaisijana tunnetun Tammen suunnitelmissa on julkaista lähinnä elämänhallintaan, harrasteisiin ja ruuanlaittoon liittyviä tietokirjoja.

Historia, politiikka ja elämäkerrat ovat omassa asiaproosa-osiossaan, jossa aiotaan julkaista muun muassa Marja Linnankiven Kekkosten miniänä, Anne Kortelaisen Eri kivaa! Kaupunkien naiset 1910-luvulla -leikekirja ja Richard Stengelin Mandelan tie.

Missä on kovat tietokirjat?

”On niitäkin mukana, mutta kokemus kaupan puolelta on, että populaarin tietokirjallisuuden sekä yhteiskunnallisten, ympäristöön tai politiikkaan liittyvien kirjojen kysyntä on heikentynyt. Sen vuoksi olemme kirjallisuuden johtoryhmässä linjaamassa uudelleen omaa kustannuspolitiikkaamme”, sanoo kustannuspäällikkö Hannu Harju.

Hän arvelee, että lukijat saattavat saada riittävän annoksen yhteiskunnallista keskustelua esimerkiksi median kautta.

”Kirja on nettiin verrattuna varsin hidas väline keskustelun käynnistäjäksi, joten aiheet on syytä valita huolella. En usko, että ihmisten maku on muuttunut, mutta tietokirjan rooli on murroksessa”, Harju sanoo.

Tammi on julkaissut yhteiskunnallista kirjallisuutta myös Huutomerkki-pamflettisarjassaan. Viimeisin sarjassa julkaistu kirja tosin ilmestyi maaliskuussa eikä uudessa katalogissa mainita sarjaa lainkaan.

”Sarja on edelleen olemassa ja sitä julkaistaan. Hyviä hankkeita on nytkin vireillä, mutta ei vielä siinä vaiheessa, että niistä olisi voinut ennakkotiedottaa. Pamfletit ovat ennenkin tulleet katalogin ulkopuolelta, niiden luonteeseen kuuluu reagoida nopeasti ajankohtaisiin asioihin”, Harju sanoo.

Kirja-alan muutokset ovat koskettaneet Tammea myös taloudellisesti, sillä yhtiöstä potkittiin pihalle 19 henkeä kevään yt-neuvottelujen päätteeksi.

kirjallisuus 


Lisää aiheesta:



Viite