Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Robert Pavsic / Istockphoto

Robert Pavsic / Istockphoto

Tammisaaressa paljastui törkeä luonnonsuojelurikos

12.6.2008 16.05

Vihreä Lanka

Tammisaaren Ådgrundetin saarella paljastui eilen törkeä luonnonsuojelurikos. Rauhoitettujen merimetsojen pesistä oli hävinnyt yli 1 500 munaa tai poikasta, kertoo Birdlife Suomi.

Tapaus on suurin merimetsoihin Suomessa koskaan kohdistunut rikos. Tammisaaren poliisi tutkii tapausta luonnonsuojelurikoksena.

Hävitystyön kohteena olleelta saarelta pesätarkastajat laskivat 21. toukokuuta 438 merimetson pesää, joissa oli joko munia tai pieniä poikasia. Eilen tehdyllä tarkastuskäynnillä saaressa oli vain seitsemän koskematonta pesää. Muista poikaset tai munat olivat hävinneet.

"Tuhon taustalla ei voi olla muu kuin ihminen. Vetoamme silminnäkijöihin, että he ilmiantavat tekijät. Tunteja kestänyttä tuhotyötä ei ole pystytty tekemään kenenkään näkemättä", sanoo BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimuspäällikkö Teemu Lehtiniemi.

"Merimetso on luonnonsuojelulailla suojeltu, eikä kenelläkään ole oikeutta kajota sen pesimärauhaan, vaikka ei merimetsoista pitäisikään."

Tammisaaressa tihutyön tehneitä odottaa rangaistus. Sakkojen lisäksi tekijät joutuvat maksamaan yli 100 000 euron korvauksen valtiolle tuhoamistaan rauhoitetun merimetson pesyeistä.

Merimetsokanta on kasvanut nopeasti viime vuosikymmenenä. Viime vuonna Suomessa pesi vajaat 9 000 merimetsoparia 29 yhdyskunnassa. Yhdyskunnista 70 prosenttia sijaitsee luonnonsuojelualueilla.

Merimetsoihin kohdistuvia rikoksia todetaan Suomessa vuosittain. Birdlifen mukaan lajiin kohdistuu runsaasti harhaluuloja ja turhia pelkoja.

Järjestö epäilee, että tihutöiden taustalla on suurten merimetsoyhdyskuntien pesimäluodoille kertyvät ulosteet ja niiden aiheuttama maiseman muutos.

Ådgrundetin tapauksesta jotain tietävien pyydetään soittamaan Tammisaaren poliisiin: 071–873 039.
Viite