Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Kukka ja mehiläinen.
Flower power. Pelastavatko kukkaistiet ahdinkoon ajautuneet mehiläiset?SXC

Flower power. Pelastavatko kukkaistiet ahdinkoon ajautuneet mehiläiset?

Tappava kolmikko piinaa mehiläisiä – onko tässä ratkaisu?

12.4.2011 14.05

Vihreä Lanka

Britanniassa istutetaan "kukkaisteitä" ympäri maata, jotta mehiläiset ja muut tärkeät hyönteispölyttäjät saisivat paremman elinympäristön. Projektia pyörittää hyväntekeväisyysjärjestö Buglife.

Vuoteen 1930 verrattuna Britannia on menettänyt 97 prosenttia villikukkaniityistään, ja niittyjen häviäminen on saanut myös pölyttäjät katoamaan.

"Mehiläisten määrä on puolittunut Britanniassa viimeisten 25 vuoden aikana, ja kolme neljäsosaa perhoslajeista ja kaksi kolmasosaa koilajeista on kokenut populaation romahtamisen sitten 1970-luvun", sanoo projektin vetäjä Paul Monaghan Guardianille.

Ensimmäiset kukkaiskujat istutetaan Yorkshireen, jossa ne kattavat yhteensä viiden hehtaarin maa-alan. Projekti maksaa 60 000 puntaa.

Kukkaisteitä ei istuteta vain silmäniloksi tai mehiläisten huviksi. Koska mehiläiset pölyttävät kolmanneksen Britanniassa syödystä ruuasta, näkyy kannan romahtaminen ennen pitkää myös ihmisten lautasilla.

Mehiläiskantojen pieneneminen on havaittu viime vuosina myös muualla maailmassa muun muassa Yhdysvalloissa. Siihen on etsitty syyllisiä milloin mistäkin.

Brittilehti Independent kertoi viime viikolla tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan mehiläiset hylkivät mettä, jossa on jäämiä torjunta-aineista. Ne kuljettavat meden takaisin pesään, mutta pyrkivät eristämään sen siten, ettei sitä käytettäisi ravintona.

Tutkimuksen tehneen Yhdysvaltain maatalousministeriön Jeffrey Pettisin mukaan torjunta-aineet ovat vain osa vaarallista yhdistelmää, jota hän kutsuu 3-P:ksi: poor nutrition, pesticides and pathogens eli heikko ravinto, torjunta-aineet ja taudit.

”Nämä kolme seikkaa vaikuttavat suuresti toisiinsa. Kun nämä kolme ovat kaikki läsnä, mehiläiset voivat pahoin. Jopa kahden yhdistelmä voi olla ongelmallinen”, Pettis sanoo.

Hänen mukaansa tietyille torjunta-aineille altistuneet mehiläiset ovat huomattavasti alttiimpia taudeille.

Lasse Leipola, Saija Räsänen

luonnonsuojelu  monimuotoisuus 
Viite