Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tarja Cronberg löysi eurooppalaisen unelman Amerikasta

8.9.2011 11.17

Lasse Leipola

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr) valottaa tuoreessa blogikirjoituksessaan tapahtumia, joiden myötä hän päätyi varasijalta ministeriksi nousseen Heidi Hautalan tilalle europarlamenttiin.

Hautala oli jo ehtinyt vakuuttaa Cronbergille, ettei hänestä tulisi ministeriä, mutta hallitusneuvotteluiden edetessä tilanne muuttui.

”Sunnuntai-iltana, päivää ennen kun vihreät äänestivät hallitukseen menosta, Heidi ilmoitti että olisi ehdolla ministeriksi ja kysyi olisinko valmis tulemaan Brysseliin. Vaikea tilanne. Olin kahden vuoden aikana rakentanut uudelleen asiantuntijaelämääni ydinaseriisunnan, taiteilijatoimeentulon ja luomun tulevaisuuden varaan. Haluaisinko europarlamenttiin?”, Cronberg kirjoittaa.

Hän kertoo, että lopullinen päätös syntyi hänen lähdettyään Yhdysvaltoihin, jossa hän lainasi kirjastosta Jeremy Rifkinin kirjan The European Dream. Kirjassa kuvataan eurooppalaista unelmaa, joka on yhteisöllinen toisin kuin yksilön vapauteen perustuva amerikkalainen unelma.

”Eurooppalainen unelma sitä vastoin on enemmän postmoderni ajatus globaalista maailmasta. Yhteisöllisyys ja verkostot tulevat ennen yksilön vapautta. Kulttuurinen monimuotoisuus on tärkeämpää kuin assimilaatio. Elämän laatu on tärkeämpää kuin varallisuus. Ihmisoikeudet ovat tärkeämpiä kuin omaisuuden oikeudet. Rifkinin mukaan eurooppalainen unelma, ei amerikkalainen, on kantava voima globaalissa maailmassa.”

Cronbergin mukaan eurooppalainen unelma voi hyvin europarlamentissa.

”Ulkoasiainvaliokunnassa puhutaan enemmän ihmisoikeuksista kuin sodista ja Venäjä-delegaatiossa enemmän vapaista vaaleista kuin energian hinnasta. Ehkä me vielä voimme toimia kantavana voimana amerikkalaisen unelman kaatuessa.”
Viite