Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti-Juhani Johansson

Kalliiksi käy. Cronbergin mukaan perusturvan parantamisesta on tulossa kallista puuhaa. Antti-Juhani Johansson

Kalliiksi käy. Cronbergin mukaan perusturvan parantamisesta on tulossa kallista puuhaa.

Tarja Cronberg: Perusturvan parantaminen käy kalliiksi

28.1.2009 8.57

Vihreä Lanka

Työministeri Tarja Cronbergin (vihr) mielestä perusturvan parantaminen tulee Sata-komitean ehdottamilla keinoilla kalliiksi.

Sata-komitean valmistelemaan sosiaaliturvan uudistukseen tuli viime viikolla yllättävä rajoite, kun työmarkkinajärjestöt sopivat, että perusturvaa voidaan parantaa vain, jos ansioturvaa parannetaan samalla.

”Perusturvaa voidaan näidenkin linjausten pohjalta edelleen parantaa, jos tahtoa löytyy. Näillä ehdoilla rahaa vain tarvitaan huomattavasti enemmän, koska korotusta ei voi kohdentaa vain niille, jotka eivät saa ansiosidonnaista työttömyysturvaa”, Cronberg sanoo.

Hän myös muistuttaa, ettei hallitus ole vielä muodostanut yhteiskantaa työmarkkinajärjestöjen esittämään Kela-maksun poistoon. Esimerkiksi valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) on ilmoittanut kannattavansa ehdotusta.

”Kansaneläkemaksun poistoesitystä ei voida pitää ratkaistuna ennen kuin selviää, miten siitä aiheutuva lähes miljardin euron vaje perusturvan rahoittamiseen saadaan katettua”, Cronberg sanoo.

Cronbergin oma kanta Kela-maksun poistoon on varsin kielteinen.

”Kansaneläkemaksun poistamisen haitat ovat hyötyjä selvästi suuremmat. Esitys heikentää kiistämättä perusturvan, esimerkiksi kansaneläkkeiden rahoituspohjaa”, Cronberg sanoo.

Hänen mukaansa Kela-maksun poisto ei myöskään täytä elvytystoimille asetettuja kriteereitä, koska sillä ei ole nopeita työllisyysvaikutuksia, se ei ole väliaikainen, eikä se luo uusia tulevaisuuden työpaikkoja.

työelämä 
Viite