Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aussilippu vihreällä.
Häivähdys vihreää. Australian ilmastopolitiikkaan saattaa tulla muutos, kun vihreät saavuttivat vaalivoiton.

Häivähdys vihreää. Australian ilmastopolitiikkaan saattaa tulla muutos, kun vihreät saavuttivat vaalivoiton.

Tasapelistä tuli lottovoitto Australian vihreille

25.8.2010 11.21

Lasse Leipola

Australian vihreät pääsivät viikonlopun parlamenttivaaleissa herkullisiin asemiin. Puolueen kannatus nousi edellisiin vaaleihin verrattuna 3,7 prosenttiyksikköä ja oli lopulta 11,5 prosenttia.

Maan yleisradioyhtiö ABC arvioi, että työväenpuolue saa 31 ja oikeistokoalitio 34 paikkaa senaatista, mikä tarkoittaa että vihreät ovat yhdeksällä paikallaan ratkaisevassa asemassa kaikkien lakihankkeiden suhteen. Aiemmin vihreillä oli senaatissa viisi edustajaa.

”Tämä antaa meille valtaa muokata tulevan hallituksen ohjelmaa ja saavuttaa todellisia tuloksia”, iloitsee kampanjapäällikkö Ebony Bennett Australian vihreiden sivuilla.

Esimerkkeinä hän mainitsee muun muassa ilmastopolitiikan, turvapaikanhakijoiden aseman parantamisen, sukupuolineutraalin avioliiton sekä julkisten koulujen ja sairaaloiden parantamisen.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema asiantuntija arvioi, että uusi asetelma edistää ilmastopolitiikkaa Australiassa.

”Vaalitulos voi vetää Australian päästöpolitiikan ylös pelottelukampanjoiden ja petoksen suosta, johon suuret puolueet ja iso saastuttajat ovat ajautuneet”, sanoo Climate Instituten johtaja John Connor.

150-paikkaisessa alahuoneessa oikeistokoalitio että työväenpuolue ovat ABC:n arvion mukaan päätymässä lähes tasatulokseen ja saamassa molemmat vähän yli 70 paikkaa. Ääntenlaskenta on yhä kesken.

Tämä tarkoittaisi sitä, että molemmat tarvitsisivat myös alahuoneessa vihreitä ja sitoutumattomia saavuttaakseen enemmistön. Vihreät saivat vaaleissa ensimmäisen paikkansa alahuoneesta. Sitoutumattomia valittiin neljä.

Juttua on päivitetty 26. elokuuta. Toisin kuin jutussa alunperin väitettiin Autralian vihreillä oli aiemmin viisi eikä kolme paikaa senaatissa. Jutussa jäi myös mainitsematta, että vaaleissa valittiin vain puolet senaatista.

vihreät  australia  ilmastopolitiikka 
Viite