Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Teloitukset jatkuvat: ”Synkkä päivä ihmisoikeuksille”

23.9.2011 9.19

Lasse Leipola

Amnesty International pahoittelee tällä viikolla tehtyjä teloituksia. Yhdysvalloissa teloitettiin eilen runsaasti mediahuomiota kerännyt Troy Davis, jonka tuomioon liittyi Amnestyn mukaan vakavia epäselvyyksiä. Georgian osavaltion viranomaisille toimitettiinkin viime päivinä lähes miljoona vetoomusta rangaistuksen lieventämiseksi.

Viime päivinä on teloitettu ihmisiä myös Teksasissa, Saudi Arabiassa, Iranissa ja Kiinassa,

”Tämä oli synkkä päivä ihmisoikeuksille. Teloittamalla nämä ihmiset Iran, Kiina ja Yhdysvallat kulkevat vastavirtaan aikana, jolloin valtaosa maailman maista on luopunut tai luopumassa kuolemanrangaistuksesta”, sanoo Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen järjestön eilen torstaina lähettämässä tiedotteessa.

Amnestyn Amnesty Internationalin kuolemanrangaistuksen vastainen työ keskittyy Iranin, Kiinan ja Yhdysvaltojen lisäksi Valko-Venäjään, jossa on teloitettu jopa 400 ihmistä sen jälkeen, kun maa itsenäistyi vuonna 1991. Valko-Venäjä on Euroopan ja entisen Neuvostoliiton alueen viimeinen maa, jossa on käytössä kuolemanrangaistus.

”Iranin, Kiinan, Valko-Venäjän ja Yhdysvaltojen on ymmärrettävä, kuinka eristyksissä ja yksin he ovat muusta maailmasta kuolemanrangaistuksen suhteen”, Mehtonen sanoo.

ihmisoikeudet  kuolemanrangaistus 
Viite