Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Terveellinen ruokavalio säästää ilmastoa

26.4.2010 16.04

Lasse Leipola

Jos kaikki suomalaiset ryhtyisivät fennovegaaneiksi, eli söisivät vain kotimaisia kasviksia, ruokaketjusta aiheutuvat päästöt puolittuisivat.

Asiaa tutkineen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n mukaan kansallinen fennoveganismi laskisi kaikkia kulutuksesta aiheutuvia päästöjä noin kahdeksan prosenttia.

Tutkimuksessa vertailtiin neljää kotimaisiin raaka-aineisiin perustuvaa ruokavaliota: suomalaisten keskiarvoa, terveyssuositusten mukaista, vegaanista sekä ”ilmastodieettiä”, jossa oli jätetty pois märehtijöistä saatavat raaka-aineet, kuten naudan ja lampaan liha sekä maitotuotteet.

Normaaliin ruokavalioon verrattuna ilmastodieetti vähentäisi kokonaispäästöjä viisi prosenttia ja ravintosuositusten mukainen ruokavalio kolme prosenttia. Tosin on syytä muistaa, että tutkimuksen "normaaliin ruokavalioon" kuuluu ainoastaan kotimaisia raaka-aineita.

Selvityksen mukaan elintarvikeketjun suurin päästölähde on maaperä. Tutkija Helmi Risku-Norjan mukaan tämä tarkoittaa, että tavanomaista enemmän pinta-alaa vaativa luomuviljely voi jopa kasvattaa päästöjä.

”Lannoitteiden pois jättäminen ei kompensoi pinta-alaltaan suuremman viljelymaan aiheuttamia päästöjä”, hän toteaa MTT:n tiedotteessa.

ilmastonmuutos  ruoka 
Viite