Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiesitkö tämän urkinnasta?

25.3.2010 15.55

Noora Jussila

Autoissa on lentokoneen mustan laatikon kevennetty versio, joka tallentaa nopeuden, kiihtyvyyden ja jarrun ja kaasun asennon. Suomessa laki ei velvoita ilmoittamaan tallentimesta auton ostajalle.

Puhelimen muisti kannattaa tyhjentää ennen kuin sen antaa pois. SIM-kortti selviää jopa asuntopalosta, ja ainoa varma keino sen tietojen tuhoamiseen on murskata se vasaralla.

Pääkaupunkiseudulle suunnitellut ruuhkamaksut pitää toteuttaa gps-paikannuksen avulla, mutta ulkomaisista verkkokaupoista voi ostaa signaalin häirintälaitteita, joiden avulla voi ajella ilmaiseksi.

Sähköisestä matkakortista on alussa tallentunut tietoja tietokantaan, jonka avulla on voinut myöhemmin selvittää keitä jossain bussissa oli. 2003 järjestelmää kuitenkin muutettiin niin, ettei matkatietoja voi enää yhdistää yksittäiseen henkilöön.

Tietokoneen kameran voi saada haittaohjelmilla kuvaamaan salaa. Kameran voi pimentää laittamalla päälle vaikka teippiä, mutta se ei hiljennä tietokoneen mikrofonia.

Esimerkiksi Googlen Picasa ohjelma osaa jo tunnistaa kasvoja kuvista. Kun yksi henkilö nimetään parista kuvasta, osaa ohjelma nimetä hänet muistakin kuvista.

Lähde: Petteri Järvinen: Yksityisyys – turvaa digitaalinen kotirauhasi. WSOY, 2010.

digioikeudet  internet 


Lisää aiheesta:Viite