Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tietomurto panee EU:n pohtimaan päästökaupan jatkoa

21.1.2011 7.38

Lasse Leipola

Euroopan unionin päästökauppa on jouduttu tietomurron vuoksi sulkemaan viikoksi. Muun muassa uutistoimisto Reuters kertoo, että krakkerit ovat onnistuneet varastamaan päästöoikeuksia lähes 30 miljoonan euron arvosta.

Yhteensä kahta miljoonaa päästölupaa koskeva tietomurto kohdistui Tšekin lisäksi Itävallan päästökauppaan. Saksassa torjuttiin vastaavankaltainen isku joitain viikkoja sitten.

Päästökauppa on määrä avata uudelleen ensi keskiviikkona, mutta ainakin Tšekin päästörekisteri on jo ilmoittanut olevansa suljettuna toistaiseksi määrittelemättömän ajan, eli mahdollisesti pidempään kuin ensi keskiviikkoon.

Reutersin mukaan päästökauppa avataankin asteittain sitä mukaa kuin jäsenmaat ovat varmistaneet omien järjestelmiensä tietoturvan.

Uutistoimisto AP:n haastattelema asiantuntija ei yllättynyt tapahtuneesta.

"Tämän on sanottu jo aiemmin olevan ongelma, mutta varoitukset on sivuutettu", E3G-järjestön asiantuntia Sanjeev Kumar sanoo.

Vuonna 2009 Britannian päästökaupassa paljastui 38 miljoonan punnan veropetos. Jo tuota ennen Interpol varoitti, että päästökauppa houkuttelee talousrikollisia.

ilmastonmuutos  päästökauppa  euroopan unioni 


Lisää aiheesta:


Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri