Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

I.K. Inha / K.A. Ennola

Pielavesi kahteen aikaan.
Muutos. K.A. Ennola on toisintanut (oik.) I. K. Inhan klassisen valokuvan (vas.) Pielavedeltä. Kuva havainnollistaa puuston tihentymistä. I.K. Inha / K.A. Ennola

Muutos. K.A. Ennola on toisintanut (oik.) I. K. Inhan klassisen valokuvan (vas.) Pielavedeltä. Kuva havainnollistaa puuston tihentymistä.

Tiheä metsä nielee enemmän

5.6.2011 16.00

Saija Räsänen

Tiheä metsä sitoo hiilidioksidia tehokkaammin kuin pinta-alaltaan suuri metsä, arvioi Helsingin yliopiston ja Rockefeller-yliopiston tuore tutkimus.

Tutkijat selvittivät, miten metsien pinta-ala ja tiheys ovat muuttuneet Yhdysvalloissa. Tilastojen mukaan vuoden 1953 jälkeen metsämaan pinta-ala on kasvanut vain prosentin, mutta samaan aikaan puusto on lisääntynyt peräti 51 prosenttia. Metsien tiheneminen kasvatti hiilivarastoa paljon enemmän kuin pinta-alan muutos.

Samansuuntaisia tuloksia metsien tiheyden ja pinta-alan vaikutuksesta hiilen sitomiseen saatiin myös Euroopasta, Afrikasta ja Etelä-Amerikasta.

"Tihenevät metsät sitovat tehokkaasti hiilidioksidia; hiilen talteenottoa voidaan lisätä suojelemalla metsäalueita ja antamalla talousmetsien kasvaa tiheiksi", sanoo tutkimusta johtanut Aapo Rautiainen bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimukseen osallistunut Iddo Wernick vertaa metsiä kaupunkeihin: molemmat voivat kasvaa sekä laajentumalla että tihentymällä.

metsät 
Viite