Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Toinen kerta toden sanoi? Backloading meni läpi

3.7.2013 13.38

Lasse Leipola

Euroopan parlamentti päätti tänään keskiviikkona EU:n päästökauppajärjestelmän korjaamisesta. Niin sanottu backloading tarkoittaa ylimääräisten päästöoikeuksien poistamista markkinoilta. Päästökauppajärjestelmää yritettiin korjata jo keväällä, mutta silloinen esitys kaatui niukasti parlamentissa.

Nyt äänestys päättyi backloadingin kannalle äänin 344–311. Vastustajat yrittivät kerätä ääniä puolelleen äänestämällä aiemmin valiokuntakäsittelyssä tehtyjä heikennyksiä vastaan.

Eija-Riitta Korhola ja hänen hengenheimolaisensa oikeistossa pelasivat upporikasta ja rutiköyhää – ja hävisivät. He äänestivät ympäristövaliokunnan viime viikolla bakcloadingiin hyväksymiä heikennyksiä vastaan. Tässä asiassa he olivat enemmistössä, yhdessä vihreiden kanssa”, vihreiden euroedustaja Satu Hassi kirjoittaa blogissaan.

Ehdotus on kompromissi, sillä se ei poista päästöoikeuksia pysyvästi vaan viivästyttää niiden vapautumista markkinoille. Toisaalta backloadingin vastustajien mielestä päästökauppaan ei pitäisi puuttua edes tällaisella toimenpiteellä.

Tänään kumotut heikennykset olisivat palauttaneet ensimmäiset päästöoikeudet markkinoille jo ensi vuoden alussa.

Neuvotteluihin EU-parlamentin ja ministerineuvoston välille lähtee siis ilmastonsuojelun kannalta paljon parempi versio kuin se minkä ympäristövaliokunta viime viikolla hyväksyi”, Hassi sanoo.

Juttuun on lisätty Satu Hassin kommentit kello 14.57.

päästökauppa 
Viite