Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ville-Pekka Sorsa.
Pelko pois! Ville-Pekka Sorsa ei usko, että transaktiovero karkottaa kaupan.

Pelko pois! Ville-Pekka Sorsa ei usko, että transaktiovero karkottaa kaupan.

Toteutuuko Tobinin vero vihdoin, Ville-Pekka Sorsa?

12.5.2010 15.39

Lasse Leipola

Osana viime viikonloppuna sorvattua EU:n talouden vakautuspakettia ryhdytään selvittämään mahdollisuutta globaaliin transaktioveroon.

Toteutuuko ainakin Attacin, vihreiden ja vasemmistopuolueiden ajama Tobinin vero siis vihdoin? Ja saako valtiovarainministeri Jyrki Katainen asiasta sulan hattuunsa?

”Kyseessä ei ole Tobinin veron kaltainen valuutanvaihtovero, vaan eräänlainen yleinen leimavero”, Attac-veteraani ja taloustutkija Ville-Pekka Sorsa Oxfordin yliopistosta sanoo.

Hän ihmettelee, miksi Katainen ja kumppanit pitävät ainoana vaihtoehtona veron toteuttamista kaikkialla maailmassa.

”He väittävät, että veron käyttöönotto ajaa kaupan muualle. Miksi osakemarkkinat eivät sitten ole poistuneet Britanniasta korkean leimaveron vuoksi, vaan Lontoo on yksi maailman johtavista finanssikeskuksista?” Sorsa kysyy.

Hänen mukaansa vero tulisi nähdä myös keinona kantaa veroa.

”Nyt puhutaan lähinnä sen kannustinvaikutuksista. Se on sama kuin sanoisi, että arvonlisäveron päämäärä on lopettaa kuluttaminen ja yrittäminen. Valtioiden kyky kerätä veroja on aiempaa heikompi. Esimerkiksi kansainvälinen valuuttarahasto IMF on erittäin huolissaan Kreikan kyvystä kerätä verotuloja. Eikö tällaisia innovatiivisia veroja voitaisi nähdä valtioperustaisen rahoituksen ongelmien ratkaisuna?”

Yleisesti ottaen Sorsa pitää euroalueen vakautuspakettia naiivina.

”Historiallisesti tällaiset kriisit on helpointa hoitaa inflaatiolla eikä odottaa deflaatiota, joka lamauttaa koko talouden”, Sorsa sanoo.

”Nyt kuitenkin oletetaan, että talous on jonkinlainen automaatti. Inflaation synnyttäminen ei ole helppoa: palkat eivät ole nousussa, eivätkä hinnat noin vain nouse, kun kysyntä on alhaista.”

Hän myös ihmettelee nurinkurista järjestystä, jossa kriisiä on hoidettu.

”Tämä kertoo mielenkiintoisella tavalla EKP:n ja politiikan suhteesta.

Monet taloustieteilijät ihmettelevät, miksi piti odottaa poliitikkojen tekemää tukipakettia ennen kuin EKP aloitti setelirahoituksen. Naiivi usko EKP:n epäpoliittisuuteen tuli kalliiksi.”

verotus 


Lisää aiheesta:



Viite