Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons

Gorleben 1996.
Ei ydinjätteelle. Gorlebenissä on vastustettu ydinjätekuljetuksia jo pitkään. Kuvassa tiesulku vuodelta 1996. Wikimedia Commons

Ei ydinjätteelle. Gorlebenissä on vastustettu ydinjätekuljetuksia jo pitkään. Kuvassa tiesulku vuodelta 1996.

Tuhannet kokoontuvat vastustamaan ydinjätekuljetusta Saksassa

7.11.2008 13.35

Lasse Leipola

Saksan Gorlebenissä järjestetään tänä viikonloppuna ydinvoiman vastainen suurmielenosoitus. Osallistujat vastustavat ydinjätteen kuljettamista Ranskasta Gorlebenissä sijaitsevaan välivarastoon.

Suomalaisen Naiset atomivoimaa vastaan -järjestön Ulla Klötzer odottaa innolla tapahtumaa.

”Olin mukana myös kaksi vuotta sitten. Tunnelma on todella aavemainen, kun juna ja sen tappava lasti kulkee ohitse. Ihmiset hiljenevät kuin hautajaisissa ja ainoastaa poliisihelikopterien ääni rikkoo hiljaisuuden”, Klötzer kertoo.

Hänen mukaansa tapahtumiin odotetaan 7 000–
10 000 osallistujaa eri puolilta Saksaa ja Eurooppaa.

Klötzerin mukaan ydinvoiman vastustaminen yhdistää alueen asukkaita.

”Maanviljelijät lahjoittavat mielenosoittajille ruokaa ja heinäpaaleja, joilla voi nukkua. Lapset ja nuoret ovat tehneet kouluissa pääkallobanderolleja, joita on ripustettu silloille."

Klötzer kertoo, että eläkeläiset tuovat lastausalueen porttien eteen keinutuoleja ja sohvia ja säästä riippumatta istuvat niillä koko päivän laulaen ja kutoen. Hänen mielestään kaikkien ydinvoimaa vastustavien suomalaisten pitäisi kokea ainutlaatuisen tapahtuman tunnelma.

”Mielenosoittajet eivät halua vahingoittaa ketään tai mitään, vaan ainoastaan pitkittää kuljetusta ja sillä tavoin osoittaa, että he todella vastustavat sitä.”

Klötzeriä ei pelota, vaikka 21-vuotias ranskalainen mielenosoittaja kuoli jäätyään ydinjätettä kuljettavan junan alle vuoden 2004 tapahtumassa.

”Se on surullista, ettei mielenosoittajia kunnioiteta. Nuoretkin käyttäytyvät todella sivistyneesti, vaikka välillä innostuvatkin”, hän sanoo.

aktivismi  ydinvoima 
Viite