Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Tulva. Muun muassa Vantaanjoessa on nyt yhtä paljon vettä kuin kevättulvan aikaan.Sammeli Heikkinen

Tulva. Muun muassa Vantaanjoessa on nyt yhtä paljon vettä kuin kevättulvan aikaan.

Tulvariski rannikolla - Itämeri puoli metriä normaalia korkeammalla

19.12.2011 15.55

Sammeli Heikkinen

Samaan aikaan kun Etelä- ja Lounais-Suomen jokien virtaamat ovat kevättulvan tasolla, myös meritulvariski on korkealla. Koko Itämeren pinta on nimittäin puoli metriä normaalia syystasoa korkeammalla.

"Kun perustaso on korkealla, tulva on mahdollinen oikeastaan missä vain rannikolla", meriasiantuntija Antti Kangas Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Tällä hetkellä merenpinta on tavanomaista korkeammalla Saaristomerellä, Selkämerellä ja Suomenlahden länsiosissa. Ilmatieteen laitos onkin antanut näille rannikkoalueille merivedenkorkeusvaroituksen.

"Näillä alueilla vedenkorkeuden vaihtelu ei ole yleensä yhtä suurta kuin lahtien pohjukoissa, kuten Kemissä ja Haminassa. Sen vuoksi olemme antaneet varoituksen."

Kangas kertoo, että ennusteiden mukaan meritulvia tuskin tulee lähipäivinä. Nyt varoitetuilla alueilla merenpinnan nousun huippu saavutettaneen maanantai-illan aikana.

Tulvariski säilyy kuitenkin korkeana niin pitkään kuin Itämeren pinta pysyy ylhäällä. Itämeren pinnannousu ei johdu sateista, vaan pitkään jatkuneista voimakkaista länsituulista. Läntiset puhurit ovat puskeneet vettä Tanskan salmien läpi Itämereen. Jos ilmavirtausten suunta muuttuu, vesi alkaa purkautua Itämeren altaasta Pohjanmereen.

"Toistaiseksi ennusteissa ei näy tällaista muutosta", Kangas kertoo.

Ympäristökeskuksen mukaan etelärannikon joissa on nyt sateiden vuoksi yhtä paljon vettä kuin normaalin kevättulvan aikana, paikoin enemmän. Esimerkiksi Espoonjoki on tulvinut Turunväylälle. Ympäristökeskus ennustaa, että tulvahuippu saavutetaan maanantaina tai tiistaina ja sen jälkeen jokien pinnat alkavat laskea.

Hydrologi Bertel Vehviläinen arvioi, että talvitulvista tulee entistä tavanomaisempia, kun sateet tulevat ilmastonmuutoksen vuoksi yhä useammin vetenä myös talvella.

meri  ympäristö  tulva 
Viite