Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tuore tutkimus väittää: Kaiken tämän Ruotsi tekee Suomea paremmin

7.6.2011 13.04

Saija Räsänen

Mitä Suomi voisi oppia Ruotsilta politiikassa ja taloudessa, kysyy Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n tuoreen raportin otsikko. Vastaus kuuluu: kansankapitalismin.

Raportin mukaan Ruotsin talous on elpynyt finanssikriisistä Suomea paremmin rohkean ja avoimen talouspolitiikan ansiosta. Kun suomalaiset yritykset tuppaavat jäämään kotimarkkinoille, seilaavat ruotsalaiset kansainvälisille vesille.

Julkinen keskustelu taloudesta käy naapurissa vilkkaana, maassa syntyy uusia ideoita ja vaikeisiin rakenteellisiin uudistuksiin on ryhdytty rohkeammin kuin Suomessa, väittää raportti.

Uudistusten vuoksi terveyspalvelut toimivat, eläkejärjestelmä on kilpailukykyinen ja ruotsalaiset tavarat käyvät kaupaksi.

Veroratkaisut taas kannustavat yrittäjyyteen ja houkuttelevat varakkaita ruotsalaisia palaamaan kotimaahan.

Koko tapa tehdä politiikkaa on raportin mukaan Ruotsissa Suomea ammattimaisempaa. Blokkijako turvaa äänestäjän kuluttansuojan, kun kansalainen tietää, millaiselle hallitukselle ja ohjelmalle äänensä antaa. 

Raportin ovat laatineet pohjoismaisen yhteistyön ministeri Jan Vapaavuori, tutkijat Jukka Lassila ja Tarmo Valkonen, uutispäätoimittaja Panu Pokkinen, ministeri Juha Markkanen, vuorineuvos Stig Gustavson, toimitusjohtaja Markus Leikola, toimittaja Marko Erola sekä toimitusjohtaja Risto Nieminen.

suomi  ruotsi  talous 
Viite