Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Tuomas Rantanen.
Cool. Vihreiden kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantanen suhtautuu parveketupakoinnin kieltämiseen kriittisesti, vaikka ei itse polta.Mikael Ahlfors

Cool. Vihreiden kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantanen suhtautuu parveketupakoinnin kieltämiseen kriittisesti, vaikka ei itse polta.

Tupakkalaki tuntuu seuraavaksi suomalaisten kodeissa

2.12.2010 15.05

Anu-Elina Lehti

Tupakoinnista tuli tänä syksynä ihmisoikeuskysymys Helsingin kaupunginvaltuustossa. Kiistan ytimessä on, asettaako kaupungin vuokratalojen mahdollinen tupakointikielto vuokralla asuvat eri kastiin omistusasujien kanssa.

Kiista syntyi sdp:n varavaltuutetun Antti Vuorelan aloitteesta, jonka mukaan Helsingin tulisi Espoon tavoin rakentaa savuttomia vuokrataloja. Vuorelan aloite äänestettiin Helsingin valtuustossa viime viikolla jo toistamiseen pöydälle, ja se otetaan käsittelyyn uudelleen joulun jälkeen.

Espoossa on juuri valmistumassa ensimmäinen savuton kaupungin vuokratalo. Tupakointi on kielletty sekä asunnoissa että tontilla. Espoossa on parhaillaan rakenteilla 418 uutta kaupungin vuokra-asuntoa, jotka ovat savuttomia. Vantaallakin kieltoa on harkittu.

Helsingin kaupungin tekemän selvityksen mukaan tupakansavu on yksi suurimmista naapurisopua rasittavista tekijöistä. Se lisää myös kiinteistöjen korjauskustannuksia.

Aloite savuttomien vuokratalojen rakentamisesta jakaa vihreiden rivejä Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Vihreiden ryhmästä noin puolet kannatti esitystä. Yksi heistä oli kaupunginvaltuutettu ja kaupungin vuokratalojen rakennuttamisesta vastaavan asuntotuotantotoimikunnan puheenjohtaja Tuomas Rantanen, joka kuitenkin näkee päätöksessä myös ongelmia.

Toimikunnan mukaan Helsingin tulisi selvittää ratkaisun vaikutuksia asukkaiden ja asunnon hakijoiden yhdenvertaisuuteen ja tasapuoliseen kohteluun, eli siihen, joutuvatko tupakoitsijat eriarvoiseen asemaan suhteessa tupakoimattomiin.

”Vaikka passiiviselta tupakoinnilta pitää suojella, jotenkin pitää tasapainoilla sen kanssa, miten pitkälle ihmisten kotiin ja elämäntapoihin kontrollia viedään”, Rantanen sanoo.

Hänen mielestään allergiset pitäisi ottaa paremmin huomioon erityisesti uudis- ja korjausrakentamisessa.

”Jos normaalitalossa parveketupakointi kielletään, siitä kärsivät yleensä tupakoitsijan lapset. Toisaalta olisi julmaa, jos elämässään muutenkin pulassa oleva menettää oman tai kumppanin tupakoinnin takia kotinsakin.”

Vihreä kaupunginvaltuutettu, keskiviikkona Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi valittu Minerva Krohn muistuttaa, että kyse ei ole kaikkien vuokratalojen tupakointikiellosta, vaan pohdinnasta, voitaisiinko Helsinkiin rakentaa yksi tai useampia vuokrataloja, joissa tupakointi olisi kielletty.

Helsingissä on 40 000 kaupungin vuokra-asuntoa. Krohnin mukaan asuntoja siis riittää tupakoiville myös tulevaisuudessa.

”Minusta on vähän outoa, että valtuustokeskustelussa tupakointi nähtiin ihmisoikeutena. Hyvin harvat teemat herättävät näin intohimoista keskustelua, muut ihmisoikeusasiat eivät ole näin painokkaasti esillä.”

Lokakuussa voimaan tulleen ja maailman tiukimmaksi arvioidun tupakkalain tavoitteena on tupakkatuotteiden käytön loppuminen Suomessa.

Laki laajentaa tupakointikieltoja asuinkiinteistöissä ja hotellihuoneissa, ja esimerkiksi tupakka-automaatit kielletään vuoden 2015 alussa.

”Emme ole kieltämässä tupakointia Suomesta. Minusta Suomi on savuton silloin, kun tupakointikieltomerkkejä ei enää tarvita”, selventää hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hänen mukaansa helpot keinot savuttomuuden edistämiseen on nyt käytetty.

”Nyt laissa mennään kohti ihmisten koteja ja vaikeusaste kasvaa koko ajan. Tiedostamme, että tupakoinnin rajoittamisen on oltava moraalisesti perusteltua.”

terveys  ihmisoikeudet  asuminen 
Viite