Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

www.forbypels.no

www.forbypels.no
Turkiksen hinta. Norjalainen järjestön nettisivuilla on materiaalia maan turkistiloilla tapahtuvasta eläinrääkkäyksestä. www.forbypels.no

Turkiksen hinta. Norjalainen järjestön nettisivuilla on materiaalia maan turkistiloilla tapahtuvasta eläinrääkkäyksestä.

Turkistarhavideot kuohuttavat Norjassa

11.11.2008 10.34

Lasse Leipola

Norjalainen eläinoikeusjärjestö on julkaissut materiaalia, jonka mukaan maan turkistarhoissa rääkätään eläimiä. Nettverk for dyrs frihet -järjestön aktivistit sanovat käyneensä kuluneen vuoden aikana kuvaamassa sadalla norjalaisella turkistilalla.

Aktivistien mukaan jokainen tarha rikkoi lakia. Kaikista tarhoista on tehty ilmoitukset poliisille ja eläinsuojeluviranomaisille. Järjestö vaatii tarhojen sulkemista. Norjassa on yhteensä noin 500 turkistarhaa.

Suomen Turkistuottajien viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä pitää väitteitä propagandana. Hänen tietojensa mukaan järkyttävä materiaali on kuvattu yhdellä ainoalla tilalla, joka sekin oli jo määrätty suljettavaksi.

”Tietenkin on tärkeää, että tällaiset väitteet tutkitaan, mutta voin sanoa että materiaali ei vastaa todellisuutta”, Mononen-Mikkilä sanoo.

Hänen mukaansa Norjassa ja Suomessa noudatetaan samankaltaista lainsäädäntöä, joka on linjassa EU:n vaatimuksien kanssa.

Oikeutta eläimille -järjestön mukaan Norjassa kerätty tuore materiaali osoittaa eläinrääkkäyksen olevan turkistarhoilla arkipäivää edelleen.

Järjestön mukaan lähes kaikki norjalaiset turkikset myydään huutokaupassa Vantaalla ja Suomen ja Norjan turkistuottajilla on myös yhteinen myynninedistämisorganisaatio Saga Furs.

”Saga Furs myy norjalaisia turkiksia ja väittää eläinten voivan hyvin paikallisilla tarhoilla. Videomateriaalin nähtyään voi vain kysyä, tarkoittaako hyvinvointi Sagalle irtipurtuja korvia ja katkenneita jalkoja?” kysyy Oikeutta eläimille -järjestön Minna Mattila.

Norjan TV2 esitti eilen illalla dokumentin, joka perustui aktivistien hankkimaan kuvamateriaaliin.

Noin vuosi sitten Suomessa nousi kohu eläinten oikeuksista, kun A-Studion esitti Oikeutta eläimille -yhdistyksen suomalaisilla tehotuotantotiloilla kuvaamaa materiaalia.

Jutussa ollut virhe on korjattu 12.11.2008 klo 11.15. Animalialla ei ollut mitään tekemistä suomalaisilla tiloilla kuvatun materiaalin kanssa.

aktivismi  eläinoikeudet 
Viite