Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vapo

Jyrsinturpeen kuormausta kesällä 2005.
Ilmasto-ongelma? Jyrsinturpeen kuormausta kesällä 2005. Vapo

Ilmasto-ongelma? Jyrsinturpeen kuormausta kesällä 2005.

Turve ei päässyt uusiutuvien listalle

8.7.2008 13.03

Vihreä Lanka

Europarlamentin ympäristövaliokunta ei kelpuuttanut turvetta uusiutuvien energiamuotojen listalle. Eilen illalla pidetyssä kokouksessa valiokunta äänesti EU:n ilmasto- ja energiapakettiin kuuluvaan RES-direktiiviin tehtyjä muutosehdotuksia vastaan.

Suomalaisista europarlamentaarikoista Eija-Riitta Korhola (kok), Henrik Lax (rkp) ja Kyösti Virrankoski (kesk) olivat tehneet muutosehdotuksia, joilla pyrittiin samaan turvetuotanto uusiutuvien energiamuotojen listalle.

Suomen luonnonsuojeluliiton tiedotteen mukaan turpeen ottaminen mukaan EU:n uusiutuvan energian valikoimaan olisi ollut vastoin IPCC-ilmastopaneelin luokittelua, jossa turpeen päästöt rinnatetaan fossiilisiin polttoaineisiin.

Tiedotteessa muistutetaan, että turpeen hiilidioksidipäästöt suhteessa tuotettuun energiamäärään ovat kivihiiltäkin suuremmat.

"On oikein, että europarlamentti asetti ilmaston ja luonnon pitkän aikavälin edut turveteollisuuden lyhytnäköisten intressien edelle", sanoo ympäristönsuojelupäällikkö Jouni Nissinen.

Hänen mukaansa turpeen käyttäminen energiantuotantoon vahingoittaa ilmaston lisäksi myös luontoa.

"Suot eivät ole ainoastaan hiilivarasto, vaan niillä on huomattava merkitys luonnon monimuotoisuudelle, tulvasuojelulle ja lähivesien ravinnetaloudelle. Myös marjastus on etenkin Pohjois-Suomessa merkittävä soiden käyttötapa", Nissinen sanoo.

turve 
Viite