Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Malene Thyssen / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Aalto.
Lämpönielu. Tutkija muistuttaa, että maapallon energiamäärä kasvaa neljää Hiroshiman ydinpommia vastaavalla määrällä joka sekunti. Suurin osa tästä lämpöenergiasta päätyy meriin.Malene Thyssen / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Lämpönielu. Tutkija muistuttaa, että maapallon energiamäärä kasvaa neljää Hiroshiman ydinpommia vastaavalla määrällä joka sekunti. Suurin osa tästä lämpöenergiasta päätyy meriin.

Tutkija Guardianissa: 98 prosenttia planeetan lämpenemisestä unohtunut

25.6.2013 8.49

Lasse Leipola

Ilmastonmuutoksen pysähtyminen on harhaa, sillä suurin osa maapallon lämpenemisestä tapahtuu muualla kuin maan pinnalla, jossa suurin osa mittauksista tehdään. Ilmastotutkija Dana Nuccitelli kirjoittaa aiheesta Guardian-lehden blogissa.

"Noin 90 prosenttia planeetan lämpenemisestä absorboituu meriin. Kuitenkin viimeisiä vuosia lukuunottamatta meriveden lämpötilamittaukset (erityisesti syvällä valtamerissä) ovat olleet jokseenkin puutteellisia. Pintailman lämpötilamittaukset ovat olleet paljon tarkempia, joten kun ihmiset puhuvat 'ilmaston lämpenemisestä', he keskittyvät yleensä ilman lämpötilaan", Nuccitelli kirjoittaa.

Hänen mukaansa usein kuulluista väitteistä huolimatta ilmastonmuutos ei ole pysähtynyt vaan pikemminkin jopa kiihtynyt.

"Planeetan lämpeneminen ei ole pysähtynyt eikä pysähdy ennen kuin lopetamme kasvihuoneilmiön vahvistamisen vähentämällä fossiilisten polttoaineiden käyttöä", Nuccitelli kirjoittaa.

Hän viittaa muun muassa japanilaisen Masahiro Watanaben johtamaan tutkimusryhmään, jonka mukaan ilman lämpötilojen nousun pysähtyminen johtuu juuri lämmön siirtymisestä meriin.

Nuccitelli lainaa myös antropologi Greg Ladenin kehittämää analogiaa: ilman lämpötilamittaukset ovat kuin koiran häntään kiinnitetty GPS-paikannin, joka heilahtelee edestakaisin, mutta kulkee pitkässä juoksussa samaan suuntaan kuin vartalo.

"Nyt meillä on toinen GPS-paikannin vartalolla. Tulisiko meidän jatkaa keskittymistä häntään vanhojen tapojen vuoksi vai siirtää huomiomme paremmin mitattavaa asiaa kuvaaviin tuloksiin?" Nuccitelli kysyy viitaten merien lämpötilaseurantaan.

ilmastonmuutos 
Viite