Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Laurence S. Smith.
Pohjola nousee. Laurence S. Smith esitteli tiistaina Helsingissä kirjaansa nimeltä Uusi pohjoinen.Lasse Leipola

Pohjola nousee. Laurence S. Smith esitteli tiistaina Helsingissä kirjaansa nimeltä Uusi pohjoinen.

Tutkija: Maahanmuutto, koulutus ja hiilivero Suomen avaimet menestykseen

30.8.2011 12.23

Lasse Leipola

Pohjoisten alueiden tulevaisuudesta kirjan kirjoittanut amerikkalaistutkija Laurence C. Smith suosittelee suomalaisille avoimempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

”Tiedän, että se on täällä vastatuulessa, mutta tilastojen viesti on selvä. Jos suomalaiset eivät halua jäädä muutaman nuoren varaan, on avattava ovia. Vaihtoehtona on pieni vanhusten asuttama maa, jonka suomalaiset voivat myös valita”, Smith sanoi tänään Helsingissä.

Suomalaisnuorille hän antaa kolme vinkkiä parempaan tulevaisuuteen: kouluttautuminen, monikulttuurisuuden suosiminen sekä hiiliveron ajaminen.

Suomen vahvuuksina tulevaisuudessa Smith pitää korkeatasoista infrastruktuuria ja korkeaa koulutustasoa. Hän nostaa esimerkiksi Oulun teknologiakeskuksen, joka on arktisten alueiden ainoa laatuaan.

”Geopoliittisesti Suomesta tulee entistä vahvempi. Se on ollut tähän asti kansainvälisesti aktiivinen. Ehkä EU:n kanssa on menossa nyt vain ohimenevä vaihe.”

Smith lähti alunperin kirjoittamaan kirjaa ilmastonmuutoksen vaikutuksista pohjoisilla alueilla. Ihmisiä haastatellessaan hän kuitenkin huomasi, että ilmastonmuutos oli vain yksi ihmisiä huolestuttavista asioista.

”Olisi ollut epärehellistä esittää ilmastonmuutos ainoana ongelmana.”

Kirjan keskiöön nousikin neljän maailmaa muuttavaa voimaa: väestönkasvu, luonnonvarojen loppuminen, globalisaatio ja ilmastonmuutos.

”Hyvin vakavina etelään kohdistuvat paineet tuovat pohjoisessa pieniä hyötyjä pienelle alueelle ja ihmisjoukolle. Pitäisi olla todella kova nationalisti, että voisi olla tästä pelkästään iloinen.”
Viite