Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Jatkuvaa kasvua? Metsänhoito on herättänyt Suomessa kiistoja.Emilia Pippola

Jatkuvaa kasvua? Metsänhoito on herättänyt Suomessa kiistoja.

Tutkimus: Avohakkuu kannattaa vain huippupaikoilla

20.12.2011 16.22

Sammeli Heikkinen

Avohakkuulla saa suurimman voiton irti kuusimetsästä. Mutta vain, jos korkotaso on hyvin alhainen ja kasvupaikka erittäin hyvä. Muuten suurten puiden poimintahakkuu ja metsän luonnollinen uudistaminen tuovat paremman taloudellisen tuloksen.

Tämä selviää Metsäntutkimuslaitoksen professorin Olli Tahvosen tieteellisessä aikakauskirjassa Canadian journal of Forest Research julkaistusta tutkimuksesta. Siinä Tahvonen selvitteli metsähoidon kannattavuutta kuusikon ekologisen kasvumallin ja metsien käytön taloudellisen kuvauksen pohjalta.

Tältä pohjalta Tahvonen päätyi siihen tulokseen, että avohakkuulla päästään suurimpaan kuutiomäärään korjattua puuta. Ongelmana vain on se, että avohakkuun jälkeinen puusukupolvi täytyy istuttaa.

"Kriittinen kysymys on, millä edellytyksillä tämä investointi on taloudellisesti kannattava verrattuna vaihtoehtoon, jossa luotetaan puiden luonnolliseen ja ilmaiseen, joskin määrällisesti niukempaan uusiutumiseen", Tahvonen sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan avohakkuu ja istuttaminen kannattavat vain, jos talouden reaalikorko on korkeintaan kaksi prosenttia ja kuusikko kasvaa Etelä-Suomen parhailla kasvupaikoilla. Muissa tapauksissa poimintahakkuu on taloudellisesti paras vaihtoehto pitkällä aikavälillä.

metsä  metsänhoito 




Viite