Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tutkimus: Päästökauppa toimii, jos sen halutaan toimivan

20.3.2013 11.37

Lasse Leipola

Päästökauppa on tehokas ja toimiva tapa ohjata vähennystoimet sinne, missä se on edullisinta. Tähän tulokseen on päätynyt aiheesta perjantaina Helsigin yliopistossa väittelevä Piia Aaltola. Hän on tutkinut hintojen määräytymistä vuosina 2005–2010.

”Luotettava hintasignaali antaa toimijoille mahdollisuuden tehdä taloudellisesti järkeviä ratkaisuja päästövähennystavoitteensa saavuttamiseksi; joko ostaa päästöoikeuksia markkinoilta tai vähentää omia päästöjä”, Aaltola sanoo tiedotteessa.

Päästökauppa ei ole viime aikoina toiminut kunnolla, kun päästöoikeuksien hinta on ollut erittäin alhainen. Tämä on saanut komission pohtimaan keinoja päästökaupan kiristämiseksi.

”Niukkuutta syntyisi kiristämällä tulevien kausien päästökattoa, mutta periaatteessa markkinamekanismi mahdollistaisi hinnan nostamisen myös ostamalla ylijäämää nyt pois markkinoilta halpaan hintaan. Markkinoihin ei tällöin tarvitsisi puuttua epävarmuutta lisäävillä toimilla eli neuvottelemalla kesken kauden päästövelvoitteiden kiristämisestä”, Aaltola sanoo.

päästökauppa 




Viite