Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Työelämän eriarvoisuus etnistyy ja syvenee

8.7.2010 13.27

Saija Räsänen

Keskittyminen vain työperäiseen maahanmuuttoon antaa Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan liian kapean näkökulman sekä maahanmuuttoon että työelämään.

"Mietitään sitä, halutaanko tänne lisää ulkomaalaisia. Mutta suomalaisessa työelämässä on jo merkittävä määrä maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, joita ilman monet alat eivät pärjäisi", sanoo Helsingin yliopiston dosentti, sosiologi Sirpa Wrede Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Wrede on toimittanut yhdessä yliopistonlehtori Camilla Nordbergin kanssa teoksen Vieraita työssä – työelämän etnistyvä eriarvoisuus.

Tutkijoiden mukaan työelämän eriarvoisuus sekä syvenee että etnistyy. Aiemmin syrjinnän kohteena ovat olleet esimerkiksi naiset ja romanit. Nyt etnisyyden jakolinja uhkaa jäädä pysyväksi.

Helsingin kaupungin suunnittelija Olga Silfver on tutkinut Venäjältä ja Ukrainasta tulleiden asiantuntijoiden kokemuksia. Vaikka huippuosaajien oletetaan sopeutuvan muita vaivattomammin, heidänkin elämäänsä leimaa Silfverin mukaan epävarmuus esimerkiksi pätkätöiden vuoksi.

Tutkijoiden mukaan maahanmuuttajien asioita ei pitäisi käsitellä irrallaan muista työelämän kysymyksistä.

"Työelämä muuttuu nopeasti. Maahanmuuttajia yhdistää erityisen haavoittuva asema", Wrede sanoo.

maahanmuutto  työelämä 
Viite