Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tyhjät levyt eivät enää elätä taiteilijoita

13.12.2010 15.09

Saija Räsänen

Joukko Suomen eturivin taiteilijoita on allekirjoittanut hyvitysmaksuadressin, jossa vaaditaan palauttamaan teoksista tekijälle maksettavan hyvitysmaksun vuosituotto minimissään 12 miljoonan euron tasolle.

Tuhansia allekirjoituksia keränneen adressin luovuttaa eduskunnan kansalaisinfossa 60 hengen valtuuskunta kello 10.30 alkaen.

"Me taiteilijat menetämme vuosittain miljoonia euroja, koska hyvitysmaksun tuotto on romahtanut puoleen. Tällä on dramaattisia vaikutuksia pienellä toimialallamme ja yksittäisten tekijöiden tasolla", sanotaan adressin avaussanoissa.

Addressin allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa muusikot Maija Vilkkumaa, Paleface ja Tuomari Nurmio, kirjailijat Anna-Leena Härkönen, Peter Franzen ja Anja Snellman sekä elokuvaohjaajat Aki ja Mika Kaurismäki.

Laillista yksityistä kopiointia korvaavaa hyvitysmaksua ei tällä hetkellä rahoiteta valtion budjetista, vaan se kerätään tallennusvälineiden hinnassa. Esimerkiksi tyhjästä CD-levystä peritään 20 sentin maksu ja tallentavasta digiboksista 12–21 euroa. Sen sijaan esimerkiksi USB-tikuista ja matkapuhelimista ei maksua peritä.

Rahoituskysymys saatetaan ratkaista hallituksessa jo kuluvalla viikolla.

tekijänoikeudet 




Viite