Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fennovoima

Hanhikivi 1 -havainnekuvassa.
Kuka pääsee rakentamaan? Fennovoiman on määrä päättää tänä tai ensi vuonna, rakentaako Pyhäjoen voimalan Areva vai Toshiba.Fennovoima

Kuka pääsee rakentamaan? Fennovoiman on määrä päättää tänä tai ensi vuonna, rakentaako Pyhäjoen voimalan Areva vai Toshiba.

Tylyä kritiikkiä Fennovoiman vaihtoehdoista: Ongelmia ja viivästyksiä luvassa?

1.2.2012 9.30

Lasse Leipola

Fennovoiman ydinvoima hanke on jo nyt noin vuoden verran myöhässä, arvioi Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen. Laitoksen on määrä tuottaa sähköä vuoteen 2020 mennessä.

”Hankkeen periaatepäätöshakemuksen mukaan reaktoritoimittajan piti olla valittuna vuoden 2011 aikana. Tarjousten saantikin venyi vuoden 2012 puolelle, ja varsinainen päätös on tarkoitus tehdä 'tänä tai ensi vuonna'. Toisin sanoen, hanke on noin vuoden myöhässä ennen kuin rakentamista on ehditty edes aloittaa”, Härkönen kirjoittaa Greenpeacen blogisivulla.

Fennovoima tiedotti eilen tiistaina, että se on saanut kaksi tarjousta Pyhäjoelle rakennettavasta Hanhikivi 1 -laitosyksiköstä. Tarjoukset tulivat ranskalaiselta Arevalta ja japanilaiselta Toshibalta. Arevan tarjoama reaktori on samaa EPR-tyyppiä, joka on tulossa Olkiluoto 3 -voimalaan, jonka valmistumisaikataulua on jouduttu venyttämään useasti.

”Toshiba on rakentanut ABWR-reaktoreitaan Japaniin, mutta ne käyvät yli 15 % vähemmällä teholla kuin Suomeen suunniteltu hanke. Suomea käytettäisiin siis jälleen koekaniinina tekniikalle, jota ei koskaan ole rakennettu minnekään maailmassa”, Härkönen kirjoittaa.

Hänen mukaansa ”molemmat toimittajat ovat huonoja ja aiheuttaisivat todennäköisesti ongelmia ja viivästymisiä hankkeeseen”.

Härkönen muistuttaa myös, että ydinvoimaloiden rakentaminen on aina vaatinut julkisia tukija.

”Olkiluoto 3:n lainat takasivat ranskalaiset ja ruotsalaiset veronmaksajat. E.ON on jo hakenut hankkeelleen takausta Saksan hallitukselta”, Härkönen kirjoittaa.

ydinvoima 
Viite