Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto

Terveisiä Tanskasta. Suomessa saattaa pian olla samanlainen työttömyysturva kuin Tanskassa. Istockphoto

Terveisiä Tanskasta. Suomessa saattaa pian olla samanlainen työttömyysturva kuin Tanskassa.

Työttömät töihin Tanskan mallilla

7.11.2008 10.59

Jukka Vahti

Suomi ottaa askelia kohti Tanskassa käytössä olevaa sosiaaliturvamallia, jos Suomen sosiaaliturvaa uudistavassa Sata-komiteassa esillä olleet ajatukset toteutuvat.

Sosiaaliturvan mallimaana pidetyssä Tanskassa työttömyysturvan kesto on lyhyt, mutta tuen taso korkea.

Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona, että Sata-komiteassa on suunniteltu ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston puolittamista nykyisestä 500 päivästä.

Yleisradio puolestaan kertoi tänään, että komiteassa suunnitellaan yhtä kaikkien aikojen suurinta kertakorotusta perusturvaan, eli muun muassa kansaneläkkeisiin, sosiaalitukiin ja lapsilisiin.

"Kaikki tutkimukset vahvistavat, että mitä vähemmän aikaa työttömyys kestää, sitä todennäköisempää ihmisen työllistyminen on. Mutta vihreille ensisijaisena keinona tähän ovat olleet porkkanat, eli aktivoivat toimenpiteet, joilla kannustetaan ihmisiä", sanoo Katariina Poskiparta (vihr).

Poskiparta on työministeri Tarja Cronbergin (vihr) poliittinen valtiosihteeri.

Sata-komiten jäsenenä työskentelevä Poskiparta kuitenkin muistuttaa, että julkisuudessa kerrotuista suunnitelmista huolimatta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon. Hänen mukaansa sosiaaliturvan uudistaminen on monimutkainen palapeli, jossa kaikki ratkaisut vaikuttavat toisiinsa.
Viite