Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fennovoima

Kerava voimala.
Pölliä pönttöön. Keravalle rakennettu biovoimala tilaa puunsa 150 kilometrin säteeltä.Fennovoima

Pölliä pönttöön. Keravalle rakennettu biovoimala tilaa puunsa 150 kilometrin säteeltä.

Uuden biovoimalan polttoaine haetaan kaukaa

23.4.2010 11.03

Noora Jussila

Keravan uusi biovoimalaitos käyttää polttoaineenaan turvetta ja metsäenergiapuuta. Periaatteessa voimalassa voisi polttaa myös viereisen Lassila & Tikanojan kierrätyslaitoksen rakennusjätteistä lajittelemaa kierrätyspuuta. Näin ei kuitenkaan tehdä.

”Se on mielenkiintoinen paikka ja lähellä meitä, mutta vielä sinne ei valitettavasti mene polttoainetta”, sanoo L&T:n liiketoimintajohtaja Markku Pullinen.

L&T:n Keravan laitos toimittaa kierrätyspuuta etupäässä Lahti Energialle ja aina Pietarsaareen asti. Keravan biovoimalaitos taas tilaa metsäenergiapuunsa useasta lähteestä 150 kilometrin säteeltä. Suurin puuntoimittaja on Uudenmaan metsänhoitoyhdistys.

”Puupolttoaineen perimmäinen ongelma on, ettei sitä pysty hirveän kaukaa tuomaan taloudellisesti”, sanoo Keravan Energian toimitusjohtaja Jussi Lehto.

Lehdon mukaan kierrätyspuun polttaminen on lähinnä lupakysymys. Ympäristölupaa haettaessa on määriteltävä voimalaitoksen käyttämä polttoaine ja laitos pitää luvittaa uudelleen, jos siirrytään kierrätyspuun polttamiseen.

”Olemme lähteneet siitä, että jos joskus kierrätyspuun polttaminen tulee helpommaksi, niin emme joudu tekemään järjettömän suuria teknisiä investointeja”, Lehto sanoo.

Lehdon mukaan suurin riski energia-alalla on tällä hetkellä sääntelyn ennakoimattomuus. Ongelma näkyy myös Helsingissä, jossa valtuusto lykkäsi Helsingin Energian kehittämissuunnitelman käsittelemisen syksyyn odottaen ensin hallituksen päätöksiä uusiutuvan energian tukipaketista.

Hallituksen tiistaina antama ”risupaketti” tähtää puun energiakäytön lisäämiseen.

”Jos ymmärrän tuen oikein, niin tämä tulee ilman muuta mahdollistamaan tavoitteemme polttaa 80-prosenttisesti puuta”, Lehto sanoo.

uusiutuvat 


Lisää aiheesta:Viite