Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Uudet ekaluokkalaiset ovat helppoja kännykkäkiusaamisen maalitauluja

8.8.2011 13.02

Saija Räsänen

Uudet ekaluokkalaiset aloittavat koulutiensä tällä ja ensi viikolla, mutta koululaiset tarvitsevat vielä pitkään vanhempien ohjausta ja yhteisiä pelisääntöjä kännykän, tietokonepelien ja internetin käyttöön, muistuttaa Mannerheimin lastensuojeluliitto MLL.

"Ikäsuosituksista on syytä pitää kiinni niin elokuvien kuin pelienkin osalta. Sen lisäksi vanhempien kannattaisi itse kokeilla ne pelit, joita lapsi pelaa ja sopia pelaamiselle kuten muullekin mediankäytölle perheen kesken säännöt", sanoo MLL:n nuorisotyön suunnittelija Liisa Toukonen.

Oman kännykän omistaa 82 prosenttia 7-vuotiaista ja 94 prosenttia 8-vuotiaista suomalaislapsista. Pelastakaa lapset -järjestön toteuttama Mobiilikysely 2009 paljasti, että joka viides lapsi on kokenut kännykkäkiusaamista. Eniten kännykkäkiusaamista tapahtuu 7-10 -vuotiaiden alakoululaisten joukossa.

Vuoden 2010 Mediabarometrin mukaan internetiä käyttää päivittäin neljännes ja viikoittain 70 prosenttia 7-8-vuotiaista. Tietokonepelejä pelaa päivittäin 30 prosenttia pojista ja 15 prosenttia tytöistä. Viikoittain pelien parissa aikaa viettää 86 prosenttia pojista ja 65 prosenttia tytöistä.

Mediaan liittyvät kysymykset ovat yleistyneet viime vuosina MLL:n lasten ja nuorten puhelimeen tulevissa yhteydenotoissa. Lapsia mietityttävät esimerkiksi televisio-ohjelmien ja elokuvien pelottavat kohtaukset ja nettilinkkien takaa esiin ponnahtavat hämmentävät kuvat tai tekstit.koulutus  peruskoulu 
Viite