Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Perhepäivähoitaja Pirjo Piisku.
Uutta polvea. Eero Kalliorantaa (vas.), Joonas Rantamäkeä ja Siiri Ounamoa hoitava Pirjo Piisku toivoo, että työaikalain piiriin pääseminen houkuttelee nuoria perhepäivähoitajiksi.Mikael Ahlfors

Uutta polvea. Eero Kalliorantaa (vas.), Joonas Rantamäkeä ja Siiri Ounamoa hoitava Pirjo Piisku toivoo, että työaikalain piiriin pääseminen houkuttelee nuoria perhepäivähoitajiksi.

Uudistus lyhentää perhepäivähoitajien päiviä – kuka hoitaa lapset?

25.11.2010 15.49

Mari Valkonen

”Kuningaskiisseliä”, toteaa kolmivuotias Joonas Rantamäki ja pistelee marjasoppaa suuhunsa. Punaposkinen poika on juuri herännyt päiväunilta ja kauhoo nyt välipalaa perhepäivähoitaja Pirjo Piiskun keittiössä Vantaalla.

Piisku on yksi Suomen 7 500 kunnallisesta perhepäivähoitajasta, jotka pääsivät viime viikolla työaikalain piiriin.

Tähän saakka perhepäivähoitajien työajoista on sovittu työ- ja virkaehtosopimuksella – lain tuoma suoja on siis puuttunut.

Osa vanhemmista on pelännyt, että hoitajien päivittäinen työaika lyhenee niin paljon, etteivät työssäkäyvät ehdi hakea lapsiaan ajoissa.

Tätä muutos ei kuitenkaan tarkoita. Perhepäivähoitajat voivat jatkossakin tehdä pidempiä viikkoja ja tasata työtuntinsa tietyn jakson aikana pitämällä vapaita. Muutos lyhentää perhepäivähoitajien viikkotyöajan nykyisestä hieman yli 43 tunnista 40 tuntiin.

Muun muassa tasausjakson pituudesta päätetään tarkemmin työnantaja- ja työntekijäliittojen neuvotteluissa, jotka alkavat joulukuussa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n sopimustoimitsija Minna Pirttijärvi sanoo, että hoitajien työaika voitaisiin tasata esimerkiksi puolen vuoden välein.

”Emme missään tapauksessa ole luomassa järjestelmää, jossa lapsi pitää kerran viikossa viedä varahoitoon, kun hoitajalle tulee tasoittumisvapaa”, Pirttijärvi sanoo.

”Eero tuli tänään lumipyryn takia jo 7.20, viimeinen lapsi lähtee puoli viideltä”, 30 vuotta perhepäivähoitajana työskennellyt Piisku kertoo työpäivästään. Hän tekee viikossa noin neljä tuntia ylitöitä. Toistaiseksi kuntien ei ole tarvinnut maksaa ylityötunneista korotettua palkkaa perhepäivähoitajille, mutta uusi sopimus tuo tähänkin muutoksen.

Työajan lyheneminen ja varahoitopaikkojen järjestäminen lisäävät siis jonkin verran kuntien kustannuksia. Piiskun hoitolasten varahoitopaikka on aivan naapurissa, Hämevaaran päiväkodissa. Siellä lapset viettävät todennäköisesti vastedes nykyistä enemmän aikaa tasausvapaiden takia.

Joonas ja Siiri Ounamo, 5, vievät tottuneesti astiansa tiskikoneeseen ja kiittävät. Kaksivuotias Eero Kallioranta jää vielä pöytään syömään santsilautasellista.

lapset  perheet 
Viite