Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Öljyn ja ruuan hinnan kehitys.
Käsi kädessä. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Käsi kädessä. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Uusi öljykriisi uhkaa viedä leivän monilta

10.3.2011 14.54

Noora Jussila

Arabimaiden kuohunta nostaa öljyn hintaa, ja synkimpien arvioiden mukaan edessä voi olla maailmanlaajuinen öljykriisi 1970-luvun tapaan. Öljyn hinta taas nostaa entisestään kohonneita ruuan hintoja.

Tämä johtuu siitä, että lannoitteiden hinnat seuraavat öljyn hintaa ja biopolttoaineista tulee houkuttelevampia, jolloin ruokaa käytetään myös energiaksi. Myös ruuan kuljettaminen kallistuu öljyn hinnan noustessa.

Ruuan hinta on noussut viimeisen neljän kuukauden aikana 15 prosenttia. Edellinen hintapiikki oli alkuvuodesta 2008 edellisen ruokakriisin aikaan.

Ulkoministeriön maaseudunkehityksen neuvonantajan Sanna-Liisa Taivalmaan mukaan hintojen nousulla on pahimmat seuraukset siellä, missä ihmisten tuloista suurin osa menee ruokaan. Eniten vaikutukset tuntuvat tuontiruuan maissa, sillä öljyn hinta nostaa myös ruuan kuljetuksien hintaa. Tuontiruuasta riippuvat esimerkiksi Kongo ja Angola, joissa ei ole viljelty maata konfliktien vuoksi.

Edellisen kerran ruokakriisi aiheutti levottomuuksia ja nälänhätää vuosina 2007–2008. Tilanne helpottui, kun vuoden 2008 finanssikriisi laski hintoja ja öljyn hinta romahti.

Viime vuonna Mosambikissa mellakoitiin leivän kohonneen hinnan vuoksi ja tammikuussa Algeriassa ruuan hinnannousun ja työttömyyden vuoksi.

Sokerin ja vehnän hinnan nousu ruokkivat levottomuuksia muuallakin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Ruuan hinnan nousu uhkaa myös ruoka-apua sotien ja katastrofien uhreille.

YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman Pohjoismaiden toimiston johtaja Anne Poulsen kertoo, että ruuan hinnan nouseminen kymmenen prosenttia lisää ruokaohjelman kustannuksia noin kahdella miljoonalla dollarilla.

”Jos ruuan hinta pysyy koko vuoden näin korkealla emmekä löydä lisärahoitusta, meidän on päätettävä, pienennämmekö ruoka-apuannoksia vai annammeko apua harvemmille ihmisille”, Poulsen sanoo.

Rikkaissa teollisuusmaissa mahdollinen öljykriisi voi vauhdittaa ilmastotoimia. Esimerkiksi Britannian ilmasto- ja energiaministeri Chris Huhne sanoi puheessaan viime viikolla, että öljyn korkea hinta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa.

Huhne muistutti, että Sternin raportin mukaan sadan dollarin tynnyrihinta on piste, jossa brittiläisille kuluttajille ja yritykselle tulee halvemmaksi investoida puhtaaseen teknologiaan kuin jatkaa fossiilisten polttamista. Raakaöljyn hinta pomppasi helmikuussa jo 120 dollariin tynnyriltä.

”Olemme nähneet selkeitä linkkejä öljyn hinnan kehityksen ja ilmastotoimenpiteiden välillä. Hintapiikit kasvattavat investointeja uusiutuviin”, sanoo Euroopan komission ilmastorahoituksesta vastaavan yksikön varapäällikkö Elina Bardram.

Euroopan komission tuoreessa vähähiilisen talouden toimintasuunnitelmassa EU panostaa uusiutuviin ja tarvitsee siten vähemmän öljyä. Öljyn hinnannousun vuoksi EU:n öljylasku nousi 95 miljardia euroa vuosina 2009–2010.

Yksi toimintasuunnitelman tavoitteista on suojata EU:n taloutta öljyn hinnan heilahteluilta.

Komission laskelmien mukaan toimintasuunnitelmaa noudattamalla EU säästää öljyn ja kaasun tuontikustannuksissa 175–320 miljardia euroa vuodessa.

ruoka  öljy 


Lisää aiheesta:Viite