Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Matti Liimatainen puussa.
Metsän puolesta. Matti Liimatainen pitää FSC-sertifikaattia edistysaskeleena.Mikael Ahlfors

Metsän puolesta. Matti Liimatainen pitää FSC-sertifikaattia edistysaskeleena.

Uusi sertifikaatti parantaa metsänsuojelua, jos niin halutaan

11.10.2010 16.22

Lasse Leipola

Kymmenen vuotta kestänyt vääntö FSC-metsäsertifikaatin tuomisesta Suomeen päättyi viime viikolla, kun ympäristöjärjestöt ja metsäteollisuus pääsivät sopuun sen sisällöstä.

Ympäristöjärjestöt kiirehtivät tosin heti ilmoittamaan, että uusi sertifikaatti ei poista muun suojelun tarvetta.

”Se ei muuta suomalaista metsäteollisuutta kestäväksi, mutta on askel oikeaan suuntaan”, sanoo Greenpeacen Matti Liimatainen.

Hänen mukaansa sertifikaatin merkittävyys jää nähtäväksi. Vaikutukset riippuvat ennen kaikkea siitä, kuinka laajasti sertifikaatti otetaan käyttöön ja miten sitä toteutetaan. Liimataisen mukaan esimerkiksi uhanalaisten lajien suhteen muotoilu on niin yleinen, että se jättää pelivaraa.

”Tietyt metsätyypit on suojeltu, mutta löydetäänkö tai halutaanko niitä löytää ennen hakkuiden aloittamista? Paljon riippuu siitä, kuinka rehellisesti sitä halutaan toteuttaa”, Liimatainen sanoo.

Hän löytää sertifikaatista kuitenkin myös paljon hyvää. Käytännössä sertifikaatti edellyttää muun muassa, että vesistöjen ympärille jätetään 10–30 metrin suojavyöhyke, jolta ei saa hakata. Nykyisin laajassa käytössä oleva PEFC-sertifikaatti edellyttää vain 3–5 metrin vyöhykkeitä.

”Onhan se hyvin iso muutos, jos jokaisen lähteen kohdalle jätetään halkaisijaltaan 40-metrinen metsäympyrä”, Liimatainen sanoo.

luonnonsuojelu  metsäteollisuus  metsät 
Viite