Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

iea.org

ESCI-käyrät.
Tappavan tasaista. Tummansininen viiva kuvaa koko maailman energiantuotantoa. Vaaleampi laskeva viiva on EU ja aaltoileva vihreä viiva Kiina. Huomaa, että taulukon asteikko ei ala nollasta.iea.org

Tappavan tasaista. Tummansininen viiva kuvaa koko maailman energiantuotantoa. Vaaleampi laskeva viiva on EU ja aaltoileva vihreä viiva Kiina. Huomaa, että taulukon asteikko ei ala nollasta.

Uusiutuvat eivät ole puhdistaneet energiantuotantoa – tilanne sama kuin vuonna 1990!

18.4.2013 8.17

Lasse Leipola

Kansainvälinen energiajärjestö IEA varoittaa, ettei puhtaan energian tuotanto ole edennyt riittävän nopeasti. Sen eilen keskiviikkona lanseeraamalla ESCI-käsitteellä mitattuna energiaa tuotetaan nykyisin yhtä likaisesti kuin 20 vuotta sitten.

ESCI (Energy Sector Carbon Intensity) perustuu yksinkertaiseen laskelmaan, jossa maailman energiantuotannon päästöt jaetaan maailmassa tuotetun energian. Vuoden 1990 luvilla tämän laskutoimituksen tulos on 2,39 tonnia päästöjä jokaista öljytonnin energiamäärää vastaavaa yksikköä kohden. Vuoden 2010 vastaava luku on 2,37 tCO2/toe.

Uusiutuvan energian tuotanto on kasvanut viime vuosikymmeninä nopeasti, esimerkiksi aurinko 42 prosenttia ja tuuli 19 prosenttia pelkästään vuosina 2011–2012, mutta samaan aikaan on rakennettu myös esimerkiksi uusia hiilivoimaloita.

IEA:n johtaja Maria van der Hoeven varoittaa, ettei ihmiskunnalla ole varaa toiseen 20 vuoden ajanjaksoon, jonka aikana edistystä ei tapahdu.

”Tarvitsemme vähähiilisen energiateknologian nopeaa laajenemista, jos haluamme välttää katastrofaalisen lämpenemisen. Myös fossiilisista polttoaineista luopumista on nopeutettava”, van der Hoeven sanoo IEA:n tiedotteessa.

Hän korosti myös energiatehokkuuden merkitystä päästöjen vähentämisessä.

Juttua on päivitetty kello 8.31.

uusiutuvat  energia 
Viite