Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Kuvituskuva.
Mikael Ahlfors

Uutta ilmastosopimusta ei ehkä solmita koskaan

1.4.2010 12.02

Hanna Eriksson

Meksikossa ei todennäköisesti saada aikaiseksi laillisesti sitovaa ilmastosopimusta. Voi olla, että sopimusta ei saada myöhemminkään.

Ensi viikolla Bonnissa polkaistaan jälleen käyntiin kansainväliset ilmastoneuvottelut. Epäonnistuneen Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkeen katseet on nyt suunnattu Meksikoon.

Kansainvälistä ilmastosopimusta koetetaan seuraavaksi saada kasaan Cancúnissa, jossa YK:n ilmastosopimuksen seuraava osapuolikokous pidetään ensi joulukuussa.

Jo nyt kuitenkin tiedetään, että ellei ihmettä tapahdu, myöskään Meksikossa ei saada aikaan laillisesti sitovaa sopimusta. Joitakin edistysaskeleita on kuitenkin luvassa. Cancúnissa koetetaan saada virallistettua ne asiat, joista päästiin alustavaan sopimukseen Kööpenhaminassa.

”Meksikon kokoukseen ei pidä ottaa liian isoja tavoitteita. Kööpenhaminan suurin opetus oli, että pitää edetä vaiheittain. Kaikesta ei voi päättää kerralla”, Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia sanoo.

Raha on jälleen neuvotteluiden keskiössä. Cancúnissa yritetään sopia muun muassa siitä, mistä kehitysmaille vuoteen 2020 mennessä luvatut 100 miljardia euroa otetaan. Meksikossa koetetaan myös virallistaa päätös täysin uuden ilmastorahaston, Copenhagen Green Climate Fundin, perustamisesta ja hallinnoinnista.

Maailma voi myös jäädä kokonaan ilman laillisesti sitovaa ilmastosopimusta. Jos sitä ei saada parin seuraavan vuoden aikana sorvattua, sopimuksen teko voi siirtyä hamaan tulevaisuuteen.

Haunia suhtautuu kuitenkin vielä luottavaisesti neuvotteluiden etenemiseen. Hän uskoo, että ilmastosopimus voidaan solmia vuonna 2011 Etelä-Afrikassa.

”Siihen on hyvät mahdollisuudet. Kööpenhamina säikäytti monet. Valtaosa maista olisi halunnut sieltä paremman tuloksen”, Haunia sanoo.

Paljon on kuitenkin vielä sopimatta. Kööpenhaminassa tehtyyn ilmastositoumukseen on jättänyt omat päästövähennyslukunsa EU:n lisäksi 40 teollisuusmaata ja runsaat 30 kehittyvää maata. Yli sadalla maalla lupaukset ovat vielä tekemättä.

ilmastoneuvottelut  ilmastonmuutos 


Lisää aiheesta:



Viite