Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Saintpaulia.
Hakkuut uhkaavat. Hakkuut ja väestönkasvu uhkaavat Itä-Afrikan rannikoita. Alueella viihtyy myös paavalinkukka eli saintpaulia.SXC

Hakkuut uhkaavat. Hakkuut ja väestönkasvu uhkaavat Itä-Afrikan rannikoita. Alueella viihtyy myös paavalinkukka eli saintpaulia.

Väestönkasvu uhkaa suosittua ruukkukukkaa

8.11.2011 13.33

Lasse Leipola

Väestönkasvu ja laittomat hakkuut vaarantavat Itä-Afrikan uhanalaisen luonnon, varoittaa ympäristöjärjestö WWF. Alueen alkuperäisistä metsistä on jäljellä vain kymmenen prosenttia.

”Yli 90 % alueelta kerätystä puutavarasta on laittomasti hakattua. Suuri osa puusta viedään Kiinaan paljon sen todellista arvoa alhaisempaan hintaan”, sanoo Itä-Afrikan rannikon suojeluohjelman päällikkö Peter Scheren sanoo WWF:n tiedotteessa.

Hänen mukaansa väestönkasvu puolestaan lisää paikallista puutavaran, polttopuun ja maanviljelysmaan tarvetta. Alueella asuu yli 20 miljoonaa ihmistä ja määrän ennustetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä.

”Tilanteesta kärsivät eniten alueella elävät köyhät yhteisöt, jotka ovat riippuvaisia näistä luonnonvaroista”, Scheren sanoo.

Suomen WWF:n kenttähanke Tansaniassa pyrkii auttamaan paikallisia ilman, että metsäkato jatkuu.

”Metsien lisääntyneeseen käyttöön voidaan vastata kehittämällä yhteisöille vaihtoehtoisia tapoja ansaita elanto. Rakennus- ja energiaratkaisuja uudistamalla säästetään metsähehtaareja ja vähennetään hiilipäästöjä ja tätä kautta ehkäistään ilmastonmuutosta”, ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski sanoo.

WWF:n mukaan alueelta on viimeisen kymmenen vuoden aikana löydetty yli 400 uutta lajia selkärangattomia, kaloja, sammakkoeläimiä, matelijoita, lintuja, nisäkkäitä ja kasveja. Esimerkiksi maailman suosituin kukkiva ruukkukasvi saintpaulia esiintyy ainoastaan Itä-Afrikan rannikolla, ja kasvista löytyi vielä kaksi uutta lajiketta vuonna 2009.

luonnonsuojelu  metsät  väestönkasvu 
Viite