Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

aalto.fi

Väitöskirjan kansi.
Ekoteko. Väitöksessä ehdotetaan, että oman päästökiintiön voi jättää myös käyttämättä, jolloin päästöt pienenevät.aalto.fi

Ekoteko. Väitöksessä ehdotetaan, että oman päästökiintiön voi jättää myös käyttämättä, jolloin päästöt pienenevät.

Väitös: Hiilivuoto kuriin henkilökohtaisilla päästökiintiöillä

16.9.2014 9.06

Lasse Leipola

Kulutukseen pohjautuvat päästörajoitukset voivat olla nykyisiä tuotantopohjaisia ratkaisuja tehokkaampia, arvioi aiheesta perjantaina väittelevä tutkija Hanna Virta.

Hänen mukaansa se, etteivät kaikki maat ole päästötalkoissa mukana, syö myös muiden tekemien päästövähennyksien merkitystä.

”Tällöin esimerkiksi tuotantoa voidaan siirtää sellaisiin maihin, joissa päästöjä ei ole rajoitettu. Tämä niin kutsuttu hiilivuoto saattaa kumota tavoitellut globaalit päästövähennykset”, Virta sanoo ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Ratkaisu tähän voisi olla päästöjen rajoittaminen kulutusvaiheessa. Väitöskirjassa hahmotellaankin Kaupattavat kulutuskiintiöt -instrumenttia, jossa kaikilla tuotteilla ja palveluilla on rahamääräisen hinnan lisäksi myös päästöoikeuksina ilmaistu päästöhinta.

”Kansallinen, kulutuksen päästöjä rajoittava päästökiintiö jaetaan päästöoikeuksina kansalaisten eli kuluttajien kesken sovitun jakomenettelyn mukaan, esimerkiksi tasan. Jaetut päästöoikeudet talletetaan pankkitiliä tai bonusjärjestelmiä vastaavalle tilille, josta niitä käytetään esimerkiksi pankkikortin avulla ostotapahtumien yhteydessä. Kuluttajat voivat myydä ja ostaa päästöoikeuksia päästöoikeusmarkkinoilla”, tiedotteessa kuvataan.

ilmastonmuutos  päästökauppa 
Viite