Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Värikäs keskustelu lähetti tasa-arvoisen avioliiton valiokunnan pohdittavaksi

20.2.2014 17.43

Lasse Leipola

"Kansalaisaloite on hyvä asia, vaikka näin tärkeässä asiassa kannattaisin suoraa kansanäänestystä."

Näillä perussuomalaisten Mika Niikon sanoilla alkoi eduskunnan värikäs lähetekeskustelu, jossa käsiteltiin Tahdon 2013 -kampanjan ajamaan kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Aloitteen allekirjoitti viime vuonna yli 160 000 suomalaista ja sitä kannattaa suomalaisten enemmistö.

Niikko, jonka oma kanta olisi siis heikoilla kansanäänestyksessä, varmisti ensimmäisen puheenvuoron itselleen yöpymällä eduskunnassa makuupussissa.

"Kansalaisaloitteen vaikutukset eivät ulottuisi pelkästään samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuteen vaan myös perheen ulkopuoliseen adoptio-oikeuteen", Niikko jatkoi ja korosti avioliiton olevan miehen ja naisen välinen Raamattuun vedoten.

Perussuomalaisten Pentti Oinosen samansuuntaisen puheenvuoron jälkeen ääneen pääsi vihreiden Oras Tynkkynen, joka muistutti, että tasa-arvoinen avioliittolaki on monessa maassa ja useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa.

"Nykyään 700 miljoonaa asuu alueilla, joissa samaa sukupuolta olevat voivat mennä keskenään naimisiin. Nyt on Suomen aika seurata perässä. Tämä laki ei ole keneltäkään pois, se ei maksa mitään", Tynkkynen perusteli.

Vasemmiston Silvia Modig vaati puheenvuorossaan julkista valiokuntakäsittelyä; yleensä valiokuntakäsittelyt käydään suljetuin ovin. Hän myös vetosi kansanedustajiin, jotta nämä muistavat kampanjansa aikana antamat lupaukset.

"Odotan mielenkiinnolla, miten vaalikonevastauksissaan tasa-arvoista avioliittolakia kannattavat äänestävät. Meitä on tässä salissa yli sata!" Modig sanoi.

Keskustelu eduskunnassa jatkuu yhä. Tasa-arvoinen avioliittolaki etenee seuraavaksi lakivaliokunnan käsiteltäväksi. Reilu vuosi sitten samansuuntainen, kansanedustajien allekirjoittama aloite, kaatui juuri lakivaliokunnan käsittelyssä 

Juttua on muokattu 21. helmikuuta kello 9.54. Alun sitaatissa luki virheellisesti "suoraa kansalaisaloitetta".

tasa-arvo 
Viite