Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kolme vaalikonetta.
Äänestäjän apu. Vaalikoneet kyselevät ehdokkaiden ja äänestäjien mielipiteitä.

Äänestäjän apu. Vaalikoneet kyselevät ehdokkaiden ja äänestäjien mielipiteitä.

Vaalikone ajoi Tarja Cronbergin ja Satu Hassin eri raiteille

28.5.2009 11.15

Lasse Leipola

Eurovaalikoneiden harvat ja epämääräiset ympäristökysymykset harmittavat ehdokkaita. Vihreä Lanka kysyi ympäristöasioissa profiloituneiden ehdokkaiden mielipiteitä vaalikoneista.

Vihreiden Satu Hassi sanoo, ettei ehdokkaan ole helppo valita vastaustaan. Esimerkiksi hän ja Tarja Cronberg vastasivat yhteen Ylen vaalikoneen kysymykseen lähes päinvastoin, vaikka ovat asiasta samaa mieltä.

”Koneessa kysyttiin pitäisikö EU:n sitoutua tiukkoihin päästörajoihin, vaikka ne hidastaisivat talouskasvua. Cronberg oli vastannut tähän, että ei pidä, kun hänen mielestään päästörajoitukset eivät hidasta talouskasvua.”

Samaa sekavuutta valittaa myös keskustan Antti Kaikkonen.

”Vastausvaihtoehdot ovat niin kaavamaisia, että joskus ehdokkaankin on vaikea päättää onko jonkin asian puolesta vai vastaan. Siksi vakavasti ehdokastaan etsivän kannattaa lukea huolella vastausten perustelut”, Kaikkonen sanoo.

Ilmastonmuutos on otettu mukaan eurovaalikoneisiin, mutta muut ympäristöasiat jäävät lähes täysin käsittelemättä. Myös Kaikkonen pettyi ympäristökysymyksien niukkuuteen.

”Ilmastonmuutos on ollut vahvasti mukana ja ihan syystäkin. Itämeren tilan ja luonnonmonimuotoisuuden suhteen olisin toivonut vähän enemmän kysymyksiä.”

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen olisi toivonut tarkempia kysymyksiä esimerkiksi elvytyksen roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ympäristöpolitiikan eri osa-aluista, kuten kemikaaleista tai meristä.

”Ympäristöasioista moni jäi käsittelemättä tai kysymykset olivat varsin yleisellä tasolla. Ei taloudesta kysytä näin ympäripyöreitä kysymyksiä”, Pietikäinen valittelee.

Kaikki kolme ehdokasta sanovat, että vaikka vaalikoneet ovat varsin viihteellisiä, voi niistä olla äänestäjille apua.

internet  eurovaalit 




Viite